HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.10.2018.

Susret vjeroučitelja i dodjela trajnih mandata



Ovogodišnji zajednički susret vjeroučiteljica, vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri održan je 6. listopada 2018. s početkom u 17 sati u zagrebačkoj katedrali u ozračju molitve, adoracije i euharistijskoga slavlja, a susret je okupio oko 350 vjeroučitelja/ica i odgojiteljica u vjeri, više svećenika – članova Povjerenstva za dodjelu mandata, a na misnom slavlju je sudjelovala i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje gđa Jadranka Žarković-Pečenković.

Mr. sc. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral u Zagrebačkoj nadbiskupiji, započeo je molitveni susret najprije molitvama Očenaša i Vjerovanja – najdubljim iskazom kršćanstva i pripadnosti Bogu, te je predmolio krunicu Božanskog milosrđa uz kratka razmatranja u kojima se oslonio na aktualna pitanja duhovnoga života nas i naših suvremenika (poput problema pobačaja ili oholosti i kletve), čime su i konkretizirane nakane molitvenoga uvoda u euharistijsko slavlje. Glazbeno je susret animirala s. Kristina Maslać sa svojim suradnicima.



Euharistijsko slavlje predslavio je mons. Mijo Gorski u koncelebraciji s više svećenika i dvojicom trajnih đakona, također vjeroučitelja. Uvodni pozdrav predslavitelju je u ime svih okupljenih uputila predstojnica Ureda za vjeronauk i organizatorica susreta, prof. dr. sc. Valentina Mandarić, zahvalivši mu za svu pastoralnu brigu koju kao biskup i generalni vikar u zagrebačkoj nadbiskupiji neumorno pruža vjeronauku i vjerskom odgoju, a time i vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri, te istaknuvši da je ovaj susret u znaku dvadesete obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca i pohoda svetog pape Ivana Pavla II. našoj domovini.

U svojoj je propovijedi biskup pak istaknuo misao vodilju iz svetopisamskih čitanja. Naime, Isus u svoje vrijeme zatiče stanje koje muževima daje gotovo potpunu slobodu nad ženama i djecom, a njima gotovo nikakvu zaštitu. Kao protutežu Isusovom vremenu biskup ističe Božju riječ iz Knjige Postanka, u kojoj sam Bog štiti ženu od samovolje muškarca, dajući im isto dostojanstvo i isto podrijetlo, spajajući ih sakramentalnom vezom koja je jača od veze između roditelja i djece.



Ni u Crkvi nije lako govoriti o tome, ističe biskup, jer mnogo je ljudi koji se nalaze u drugom braku, kad ne mogu pristupiti sakramentima, a često to nije ni njihovom krivnjom. Uz to se danas nameće i stav da kršćanski brak više nije „moderan“, kada smo više nego ikad pozvani preispitivati istovrsnost i pripadnost muškarca i žene, te nadasve razmatrati kako na muškarca i ženu i na njihov brak gleda Bog.

Pomoći mladima u tome može samo priprava, smatra mons. Gorski, a priprava kreće već u vrijeme djetinjstva, kroz odgoj savjesti i mentaliteta, kroz odgoj za sve životne izazove – u čemu nezamjenjivu ulogu imaju i vjeroučitelji. Na nekim radnim mjestima ima teškoća, priznaje biskup, te upućuje vjeroučitelje da se u tim teškim situacijama sjete blaženog Alojzija Stepinca, koji je bio Božji svjedok u zgodno i u nezgodno vrijeme, te da se uteknu njegovoj pomoći i zagovoru. Umirovljenim vjeroučiteljima biskup je uputio zahvalu na svjedočenju vjere i usmjeravanju najmlađih, istaknuvši da je ljudska hvala malo, ali njihova nagrada pred Bogom je velika.



Nakon pričesti i popričesne molitve uslijedio je svečan trenutak dodjele trajnih mandata za 13 vjeroučitelja i vjeroučiteljica te pet odgojiteljica u vjeri koje su ove godine ostvarile uvjete za stalno zaposlenje i trajni mandat.

Nakon njih svoje je priznanje primilo 11 ovogodišnjih umirovljenika s područja Zagrebačke nadbiskupije koji su svoj profesionalni vijek proveli na radnome mjestu vjeroučitelja.



Uz prigodnu zahvalnicu koju je potpisao kardinal Josip Bozanić vjeroučiteljima je uručen i simboličan dar zahvale – fotomonografija Sv. otac Ivan Pavao II. u pastirskom pohodu Hrvatskoj 2.–4. X. 1998. autora Zorana Filipovića.

Ured za vjeronauk u školi
Ispišite stranicu: