HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.08.2019.

Tridesetak Caritasovih korisnika uživalo u ljepotama Žumberka


Budući da znanstvena istraživanja potvrđuju kako boravak u prirodi i šetnje šumom mogu biti izuzetno korisni u otklanjanju negativnih misli, liječenju različitih trauma te ostvarenju duševnoga i tjelesnoga mira i zadovoljstva, Caritas Zagrebačke nadbiskupije za svoje korisnike tijekom ljetnih i zimskih praznika organizira zajednički boravak u Kući za odmor u Kalju i prekrasnoj prirodi žumberačkoga kraja.

Tijekom ovoga ljeta u Kalju, uživajući u blagodatima netaknute prirode Žumberka i odmarajući se daleko od gradske vreve, boravilo je tridesetak Caritasovih korisnika. Od 9. do 12. srpnja u Kalju je bila skupina djece i majki iz Kuće ljubavi koji su, prema riječima voditeljice Caritasove kuće na Savici-Šancima Maše Kletuš, vrijeme provodili u druženju, igri i šetnjama prirodom.

U Kalju su od 19. do 29. srpnja bili i korisnici Kuće za žrtve obiteljskoga nasilja. »Vrijeme su provodili u igri i druženju sa svojom djecom, međusobnom upoznavanju i povezivanju. Osim toga puno su s djecom šetale po prekrasnoj prirodi, zelenilu i čistom zraku. Boravak u Kalju godio je u svakom pogledu kako majkama tako i dječici«, njihov je boravak opisala Ljiljana Karlović, voditeljica Sigurne kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

U najvećoj ovoljetnoj grupi Caritasovih korisnika u Kalju su, od 12. do 16. kolovoza, bila djeca i mladi iz dviju kuća za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. »S ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i zajedničkog druženja, na Žumberak se zaputilo šesnaestero korisnika iz Kuće Emaus i Kuće Trešnjevka u pratnji troje odgajatelja te jedne kuharice. S korisnicima je po dolasku zajednički dogovoren dnevni red i pravila ponašanje te su upućeni, s ciljem održavanja prostora čistim i ugodnim za stanovanje, upućeni u svoja dnevna zaduženja. Tijekom boravka korisnici su, uz zajedničko druženje, razgovore i igre, sudjelovali u mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom - duge šetnje, posjet slapu Brisalo te okolnim mjestima, paljenje logorske vatre, pečenje kukuruza i kobasica, nogomet…

Matija Trupinić, Monika Mudri i Boro Kljaić, odgajatelji iz Kuće Emaus i Trešnjevka koji su u pratnji grupe bili s kuharicom Marijom Sokol s. Nikodemom zaključili su kako su svi korisnici, poštujući dogovorena pravila ponašanja, čitavo vrijeme boravka aktivno sudjelovali u aktivnostima i zajedničkome druženju u ugodnoj i pozitivnoj atmosferi. (CZN)
Ispišite stranicu: