HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.09.2021.

Zlatni jubilej preč. Juraja Župančića

Župljani župe sv. Anastazije u Samoboru u nedjelju 26. rujna sudjelovali su u proslavi zlatnoga svećeničkoga jubileja kojega je svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi, u zajedništvu s više svećenika, proslavio preč. Juraj  Župančić.



Preč. Župančić rođen je 25. rujna 1946. u Maloj Rakovici  (župa Samobor) u obitelji Juraja i Fanike r. Vraneković. Osnovnu školu pohađao je u Mirnovcu i Samoboru, a 1966. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu na Šalati te upisao Katolički bogoslovni fakultet. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 27. lipnja 1971. po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.  Župni vikar bio je u župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici od 1971. do 1974., upravitelj župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji pod Okićem od 1974. do 1996. i sv. Nikole biskupa u Koprivnici od 1996. do 2002. te župnik u župi sv. Josipa Radnika u Klinča Selima-Zdenčina do 2016., kada je zbog zdravstvenih razloga upućen na bolovanje. U ljeto 2021. je zbog kanonske dobi umirovljen. 



Na početku euharistijskog slavlja, zlatomisnika je pozdravio domaći župnik preč. Ivica Cik koji je rekao da je svećenik i svećenička služba Božji je dar narodu da ga poučava, tješi, krijepi otajstvima svete vjere, kako bi postigli spasenje duša i zajedništvo s Bogom.

„Kroz mnoge nevolje, neizvjesnosti, trpljenja i kušnje snaži se naša vjera i učvršćuje naša povezanost s Bogom. Tako i Vaša svećenička služba kroz proteklih pedeset godina, puna je takovih trenutaka, gdje umirući sebi i svojim očekivanjima, dopuštamo da nas Bog vodi, kako bi se na svakome ostvario Njegov promisao spasenja.“



„Bogat svećenički život, ispunjen revnošću za Božji Dom i Božji narod, Domovinu Hrvatsku ostavlja traga u osobnoj i zajedničkoj vjerničkoj povijesti. S apostolom Pavlom možete klicati: Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti  kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedan Sudac, ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak.“

Uz pozdravne riječi, slavljeniku je uručen apostolski blagoslov pape Franje za svećeničko vjerno služenje.



Tijekom mise propovijedao je nekadašnji samoborski župnik, danas župnik u župi sv. Ivana Krstitelja u Sv. Ivanu Zelini preč. Vlado Bogdan. Evocirajući na povijesne i društvene činjenice kroz proteklih pedeset godina podsjetio je i na svu težinu, ali i ljepotu svećeničkog poslanja, osobito tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je preč. Župančić započeo svoje prve svećeničke, a kasnije župničke službe. U svim okolnostima, u dubokoj predanosti molitvi i suradnji s Duhom Svetim, sa svojim komunikacijskim i glazbenim sposobnostima, uspio je uvijek okupiti zajednicu vjernika.

„Danas pak, 50 godina kasnije, u poniznosti pred Bogom jedinim i Njegovom Providnosti, izručamo ostatak Vašega života i života svakoga od nas Njegovoj Milosti.“

Euharistijsko slavlje uveličao je mješoviti zbor župe sv. Josipa Radnika Klinča Sela-Zdenčina pod ravnanjem Maria Koludera uz orguljašku pratnju Ivana Gajšaka. 

Lovorka Grabac
Ispišite stranicu: