HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.10.2021.

Dodjela trajnih mandata u Svetištu Majke Božje Bistričke



Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je euharistijsko slavlje prigodom dodjele trajnih mandata vjeroučiteljima/icama i odgojiteljicama u vjeri u subotu 2. listopada 2021. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Ovo je ujedno bilo i hodočašće i duhovna obnova vjeroučitelja/ica i odgojiteljica u vjeri u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Susret je započeo pozdravom prof. dr. sc. Blaženke s. Valentine Mandarić, predstojnice Ureda za vjeronauk. Uslijedio je nagovor preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta, koji je okupljene potaknuo na promišljanje o sv. Mariji Magdaleni govoreći o oslobođenju, posvećenju, dubokom razočaranju i poslanju kao duhovnim koracima u njenom životu, ali i u životima svakoga od nas.



Na početku euharistijskog slavlja s. Valentina Mandarić pozdravila je biskupa Šaška, biskupskog vikara za pastoral preč. Marka Kovača, rektora Svetišta preč. Domagoja Matoševića i sve prisutne svećenike u ime vjeroučitelja, vjeroučiteljica i odgojiteljica u vjeri. Istaknula je kako su, nakon sv. Josipa u Karlovcu i bl. Alojzija Stepinca u Krašić, vjeroučitelji došli Majci Božjoj Bistričkoj, a Majci se dolazi po zagovor, potporu, utjehu, savjet. "Stoga smo ovu školsku godinu željeli staviti pod Marijino okrilje; ne samo sebe, nego svoje najbliže, svoju djecu, učenike, kolege i kolegice, svoju obitelj, našu Domovinu. Želimo se u euharistiji osobito sjetiti svih vjeroučitelja/ica i odgojiteljica u vjeri koji su trenutno bolesni, u izolaciji, koji su uz postelju svoje oboljele djece, koji tuguju zbog smrti najbližih", naglasila je s. Valentina Mandarić. Istaknula je kako je ovo hodočašće posebno i za 38 primatelja trajnog kanonskog mandata koji su stekli za to tražene uvjete.



Mons. Šaško u uvodu u euharistijsko slavlje pozdravio je sve okupljene i prenio im blizinu i blagoslov zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Naglasio je kako smo došli u iznimno nam drago svetište Majke Božje Bistričke "biti s Gospodinom, svojim Učiteljem, i s Marijom koja je nezaobilazna u djelu Božjega utjelovljenja te po njemu i našega spasenja, a još je više Majka i Odgojiteljica kršćana i 'Odgojiteljica Crkve'. Svojim hodočasničkim nakanama obuhvaćamo svoje bližnje, posebice vjeroučitelje i vjeroučiteljice, kao i djecu, đake koji su nam povjereni, škole i vrtiće u kojima smo pozvani svjedočiti ljubav i nebesko kraljevstvo."

Govoreći o anđelima čuvarima biskup Šaško u homiliji je istaknuo kako "njihova prisutnost govori ponajprije o pozivu da slušamo Božju riječ i Njegov glas u sebi i da se ne pobunimo protiv njegove volje koja je jedina punina ljudske radosti."


 
 

Nadalje, naglasio je kako su anđeli branitelji malenih i "posrednici odražaja čistoće srca s pomoću koje je čovjek već sada uronjen u Božji pogled, onaj koji je darovan učenicima u Emausu, kada su Gospodina prepoznali u Riječi i lomljenju kruha, što je i nama darovano u ovoj euharistiji", napomenuo je mons. Šaško i nastavio: "anđeli su svjedoci trajne Božje blizine, čuvari od zla, kazivatelji puta, uputnici i suputnici prema cilju naših nadanja. Nismo ostavljeni sami u izabiranju ispravnoga puta. Budimo svjesni da tu poruku danas nije lako ni živjeti ni prenositi drugima, jer nasuprot njoj stoji širenje uvjerenja da smo gospodari vremena, da ostvarujemo živote prema vlastitim željama, da smo osposobljeni raznim stručnostima, znanjima, kompetencijama; da je život isključivo u našim rukama."



Biskup je pozvao vjeroučitelje, vjeroučiteljice i odgojiteljice u vjeri da u bliskosti odlika Blažene Djevice Marije i anđela pobliže pogledaju i svoj poziv. Anđeli i Marija su slušatelji Boga i njegovi navjestitelji, nositelji ljepote koja govori istinom i dobrotom, svjedoci Božje blizine i pratitelji, čuvari nade usidrene u vječnosti, a to već žive i pozvani su živjeti okupljeni na ovome hodočašću. "Vjeroučitelji su samom svojom prisutnošću znakovi vječnoga, 'odškrinuta vrata neba'. Uz sve vaše osobne poteškoće, vi već jeste pokazatelji nade, Krista koji živi u vama", naglasio je mons. Šaško.



Na kraju biskup je napomenuo kako nam vjera "pruža odgovor na čežnju koja je u nama, na čežnju za vječnošću; daje nam naslutiti, vidjeti i iskusiti nevidljivo, puno nade. U obredu sprovoda, što molimo, kada spominjemo anđele? Da nas povedu u rajske dvore; da nad odvedu u krilo Abrahamovo, u zagrljaj Božje ljubavi. Ljepotu toga zagrljaja doživljavamo trčeći u krilo naše nebeske Majke, u zajedništvu Crkve, Kristova tijela."



Nakon popričesne molitve pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško dodijelio je trajne mandate vjeroučiteljima/icama i odgojiteljicama u vjeri koji su za to stekli uvjete, nakon čega su svi zajedno izmolili molitvu obnove poslanja. S. Valentina Mandarić na poseban je način zahvalila vjeroučiteljicama i odgojiteljicama u vjeri koje su ove godine ušle u zasluženu mirovinu na njihovom posvećenom radu s djecom i učenicima.


 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: