HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.11.2022.

Započeo novi ciklus Temeljne formacije animatora u Zagrebačkoj nadbiskupiji



Započeo je novi ciklus Temeljne formacije animatora u Zagrebačkoj nadbiskupiji u organizaciji nadbiskupijskog Ureda za pastoral mladih. Na prvom vikend-susretu, koji se održao 26. i 27. studenog u samostanu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu, sudjelovalo je 39 mladih iz 20-ak župa, a susret je vodilo 9 animatora instruktora uz povjerenika za mlade vlč. Kristijana Tušeka.



Na susretu, koji je naslovljen "Animator: tko, što, zašto?", mladi su se upoznali s pojmom katoličkog animatora. Susret je započeo svetom misom na kojoj je vlč. Tušek istaknuo važnost Gospodina koji nas na zajedničkom putu prema animatorstvu ujedinjuje u različitostima: "Mi smo ista Crkva, nadbiskupija, jedna obitelj. Obitelj koja je na istom putu, koja želi upoznati različitost talenata koje imamo, karaktera, mišljenja i osobnosti. A ta različitost postaje jedno jer nam je svima isti cilj, odnosno, isti je onaj s kojim putujemo -  a to je Isus Krist."



Nakon upoznavanja kroz igru, u vježbi očekivanja mladi su podijeli svoja očekivanja od formacije, ali i strahove. Dijeljenje iskustva rada s mladima nastavilo se u malim grupama, a u središnjem predavanju "Animirati: tko, što, kako?" otvorena je tema katoličkog animatorstva. Uz zabavne video isječke mladi su na primjerima mogli razlučili tko je animator i kako on djeluje na zajednicu.



Osim predavanja, susret je bio obilježen igrom. U lovu na blago pretresen je svaki kutak samostana, a na zabavnom večernjem programu mladi su uživali u scenskim prikazima TV programa isprepletenim igrama u kojima su sami sudjelovali. Dan je završio večernjom molitvom, s koje su mladi ponijeli upaljene svijeće da im u teškim trenucima budu izvor snage i podsjete ih na njihovo poslanje - Biti sol zemlje i svjetlost svijeta.



Drugi dan susreta započeo molitvom časoslova, a u predavanju "Animator kao poslanje" animatorsko poslanje objašnjeno je pomoću riječi koje čine akronim animator. Nedjeljnu svetu misu predvodio je povjerenik, a u propovijedi je mlade pozvao na promišljanje zašto i za što žive. "Drago mi je što ovu formaciju počinjemo adventom. Valja danas moliti da ovaj advent ne bude "još jedan od". Valja moliti Gospodina da zaista budemo ljudi koji će imati na srcu "memento mori - sjeti se smrti" jer taj stav sa sobom donosi život za neprolazne vrijednosti."





Nakon ručka mladi su ponovili plesove koje su cijeli vikend vježbali. Tako rasplesani rastali su se do idućeg susreta koji će se održati na istom mjestu 17. i 18. prosinca.


Josip Banić, Ured za pastoral mladih
Ispišite stranicu: