HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.12.2022.

Duhovna obnova i Međunarodni dan volontera

Volonteri župnih caritasa i volonteri Caritasa Zagrebačke nadbiskupije okupili su se na adventskoj duhovnoj obnovi u subotu, 3. prosinca u rodnom mjestu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca župi Presvetog Trojstva u Krašiću.



Na početku programa, volonterima se obratila ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, srdačno ih pozdravila i zahvalila na dolasku. »Vi ste produžena ruka Caritasa. Bez vas bi rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bio puno siromašniji, puno manji«, istaknula je te svakome od njih zahvalila na svemu što svakodnevno čine za Caritas u svojim župnim zajednicama. Ta brojna dobra djela često su skrivena, ponekad samo Bogu znana, ali će biti obznanjena na Božjem sudu i zahvaljujući njima će oni koji su ih činili čuti utješne riječi iz Kristovih usta: »Uđi u radost Gospodara svoga!«.

DUHOVNI PROGRAM

Dolazak u dolinu kardinala i mjesto čašćenja bl. Alojzija Stepinca na poseban je način ispunio srca volontera mirom i radošću. U takvom okruženju voditelju duhovne obnove i župniku u Krašiću vlč. Ivanu Vučaku nije bio težak zadatak pronaći riječi ohrabrenja za ustrajnost života u vjeri. Nagovor vlč. Vučka potaknuo je volontere da s još više samopouzdanja budu na korist onima koji trebaju pomoć župnih caritasa te da s pouzdanjem u Gospodina i zagovorom bl. Alojzija Stepinca ponesu mir i radost u svoje obitelji i župne zajednice.



Misao vodilja duhovnog nagovora vlč. Vučaka bile su Kristove riječi iz Evanđelja po Mateju upućene dvojici slijepaca, neposredno prije ozdravljenja: »Neka vam bude po vašoj vjeri.« Potaknuo je slušatelje da se užive u životne okolnosti tih slijepaca kako bi njihovim putem, na njihov način došli do Isusa, kako bi u Isusu prepoznali Sina Božjega, zatim ispovjedili vjeru u njegovu svemoć i zadobili potrebno i željeno zdravlje. Pritom je primijetio da je današnji vjernik zaboravio da je molitva vapaj, vikanje Bogu dok nas čuje. Naime nerijetko, da bi čovjek privukao Božju pažnju, molitva mora postati ustrajno vikanje, sve dok ne zadobije ono što nam Bog može i želi dati. Nadalje suvremeni molitelj mora priznati da je duhovno slijep sve dok ne prepozna u Isusu jedinog Spasitelja kojega je Otac poslao čovječanstvu. Odnos prema takvom Bogu je pun pouzdanja, upravo onakvoga koje je imao bl. Alojzije Stepinac. Ako nas i naše bližnje pritišću zla i nevolje, to je zato jer ih Bog dopušta - ali on nas u isto vrijeme ne prepušta njima na milost i nemilost već nam šalje Isusa da nas spasi. Zato bismo trebali naučiti neprestano moliti poput slijepaca iz evanđelja - »Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se!« - i u njoj ustrajati sve dok ne iskusimo na nama ili na našim bližnjima Božju pomoć. U tom duhu vlč. Vučak je kasnije u homiliji, tijekom sv. mise, nastavio razmišljanje o poslanju karitativaca u Crkvi te zaključio da oni kao i svi drugi vjernici, svatko u svojoj službi i karizmi, trebaju ustrajati u molitvi da ih nebeski Otac učini dobrim radnicima u njegovu vinogradu kako bi donijeli mnogo duhovnih plodova.

U vremenu između završetka duhovnog nagovora i sv. mise, volonteri su imali mogućnost za svetu ispovijed kod nekoliko svećenika, što su mnogi od njih iskoristili. Također su mogli u to vrijeme i posjetiti prošle godine lijepo obnovljeni Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca ili u tišini i molitvi proći obližnji križni put.



PODJELA PRIZNANJA

Uz duhovnu obnovu obilježen je i Međunarodni dan volontera koji se svake godine obilježava 5. prosinca. U znak priznanja i zahvalnosti za cjelogodišnji karitativni rad i predanje u službi potrebitima te kao poticaj drugima da se uključe u volonterske aktivnosti, dodijeljena su i priznanja volonterima.

Priznanje za volonterku godine Karitativnog sektora Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dodijeljeno je gđi Biserki Martić, a priznanje za volontera godine Sektora usluga socijalne skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dodijeljeno je gosp. Luki Lovri.

Volontera godine za župne caritase, uz pomoć kratkog opisa njegova djelovanja, predlagali su okupljeni predstavnici župnih caritasa. Prijave su bile dostupne svim sudionicima duhovne obnove te je volonterom godine proglašena gđa Marina Šturlić, voditeljica Caritasa župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, čiji je nesebični rad ostavio najviše utisaka i dobio najviše glasova okupljenih volontera župnih caritasa.

Uz svečana priznanja, najbolji volonteri dobili su na dar po jedan primjerak jaslica - ručni rad časne sestre Samuele Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe, čiji su radovi svjetski poznati.

Svi sudionici duhovne obnove dobili su na dar božićne ukrase za jelke, a volonteri-voditelji vrećicu s logom Caritasa i promidžbenim materijalima Hrvatskoga Caritasa, s pet reflektirajućih prsluka s logom CZN, prikladnih za korištenje u raznim akcijama radi prepoznatljivosti Caritasovih volontera.



Poslije svete mise druženje se nastavilo u Pastoralnom centru. 

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: