HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.12.2022.

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje proslave 80. obljetnice osnutka Župe sv. Mihaela arkanđela u zagrebačkoj Dubravi

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano misno slavlje proslave 80. obljetnice osnutka župe u nedjelju 18. prosinca u Župi sv. Mihaela arkanđela u zagrebačkoj Dubravi. Na misnom slavlju koncelebrirali su provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Juro Šimić, domaći župnik fra Goran Rukavina, nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina te domaći svećenici kapucini.



Okupljenim vjernicima obratio se domaći župnik fra Goran Rukavina na početku misnog slavlja istaknuvši važnost slavlja 80. obljetnice osnutka župe koju je 17. prosinca 1941. osnovao bl. Alojzije Stepinca te je pozdravio predvoditelja misnog slavlja, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kao i okupljene svećenike.



Kardinal Bozanić u svojoj homiliji naglasio je Bog izabrao put obitelji kako bi došao k nama i zato je Isusovo rođenje naviješteno Josipu, kao i Mariji. "I Josip se uplašio. To je stav čovjeka. Čovjek se mnogih stvari, događaja, izazova u svom životu plaši. Želio bi pobjeći da se to meni ne dogodi, ali Bog prilazi s pozivom: "Ne boj se". Već u Raju zemaljskom Adam se prestrašio, pobojao se jer je bio gol, ali Bog je onaj koji čovjeka oslobađa od njegovih strahova."

"Bog dolazi k Josipu preko anđela, u snu. Josipu koji je snovao obitelj, koji je zacijelo ljubio Mariju i želio s njom uspostaviti obitelj, imati djecu, kao što to snuje i svaki muškarac, Bog dolazi.", istaknuo je Kardinal i nadodao da Josip nije htio Mariju, koju je ljubio, izvrći sramoti nego potajno napustiti, ali je Bog od njega želio nešto drugo.



"Bog nije za svoga Sina tražio ni sjajnu palaču, ni neko drugo bogatstvo, nije tražio izvanrednu kuću jer njemu sve to nije bilo važno, ali ono što je želio je dvoje ljudi koji se ljube. Želio je ljudsku blizinu, blizinu obitelji, blizinu muža i žene, blizinu koju je našao u Mariji i Josipu", naglasio je kardinal Bozanić.



Kardinal je istaknuo da su Marija i Josip svaki na svoj način rekli: "Evo me!" te nadodao da je to put vjernika i put čovjeka pred Bogom. "Bog ne prilazi k nama po nekim izvanrednim, vanjskim situacijama nego u konkretnosti našega života, ali i tada kada nam Bog dolazi moramo i mi shvatiti ono što je Marija shvatila i što je shvatio Josip: Bogu ništa nije nemoguće."



"Stoga", ističe Kardinal, "Sveta Obitelj iz Nazareta, Marija i Josip, daju odgovor i primjer kako u konkretnom životu činiti ono što u svom zvanju, po položaju i po svojoj službi trebam činiti svaki dan. Ni Marija se nije povukla nakon navještenja i divila se sama sebi nego je otišla tamo gdje je bila potrebna njezina pomoć, otišla je Elizabeti. (...) I mi smo pozvani jedni drugima pomagati da svatko od nas vrši ono što nam je Bog namijenio i to u konkretnosti svakidašnjeg života u jednostavnim stvarima, ne izvanrednim, ali vjerno."

Na kraju homilije Kardinal je istaknuo zahvalnost Bogu za 80 godina postojanja župe, kao i za vjernost onih koji su ovdje, od jednostavnih vjernika do otaca kapucina, vjerno vršili volju Božju u svojem svakidašnjem životu.



Na kraju misnog slavlja član župnog pastoralnog vijeća gospodin Stanko Žnidarec pozdravio je kardinala Bozanića i zahvalio mu što je predvodio euharistijsko slavlje koje ima posebno značenje za župnu zajednicu. Istaknuo je da župljani s ponosom ističu da je utemeljitelj župe bio blaženik, tada nadbiskup Alojzije Stepinac koji je u tijeku rata i opće neimaštine svojim dekretom 17. prosinaca 1941. osnovao župu s tim da je prethodno dao novac za izgradnju crkve. Prilikom posvećenja crkve redovnici kapucini izrijekom su se obvezali da će trajno voditi župu na dobro Crkve i naroda. "Stepinac i kapucini su zapravo i temeljne dvije odrednice koje opisuju prošlost, sažimaju sadašnjost i opisuju budućnost naše župe."

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: 
Foto Raf
Ispišite stranicu: