HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.07.2023.

Blagdan Gospe Karmelske proslavljen u Župi sv. Franje Ksaverskog na Švarči

Župljani Župe sv. Franje Ksaverskog na karlovačkoj Švarči proslavili su u nedjelju 16. srpnja 2023. blagdan Gospe Karmelske, suzaštitnice župe.



U crkvenom dvorištu ispunjenom hodočasnicima i župljanima, na vanjskom oltaru s kipom Majke Božje Karmelske, misu je predslavio umirovljeni svećenik mons. Ferdinand Vražić, koji je na toj župi proveo pola stoljeća kao župnik. Suslavio je domaći župnik vlč. Duje Kurtović.

Predslavitelj je u homiliji, među ostalim, spomenuo smisao i značenje Karmela i važnost pobožnosti puka švaračkoga prema Majci Božjoj Karmelskoj. Također, naglasio je važnost i povijest hrvatskoga naroda koji je kroz razna vremena i mnoga stoljeća ostao vjeran Majci Božjoj, bilo da se radilo o Majci Bistričkoj, Remetskoj, Trsatskoj, Aljmaškoj, Sinjskoj, ili iz nekog drugog mjesta, ona je uvijek jedna i jedina Majka Marija, Majka Božja i kraljica Hrvata.



Na kraju slavlja izraze zahvalnosti mons. Vražiću povodom njegovoga dijamantnog jubileja, 60. obljetnice svećeničkog ređenja, izrazili su u ime župljana sakristanka Marija Delač, u ime udruge Karlovačkog počasnog voda ZNG ’91 umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić, a u ime Franjevačkoga svjetovnog reda ministra Anita Grabovac, te privatno jedna obitelj.

Zajedničko druženje nastavilo se u župnom dvorištu uz mnoge zahvale i čestitke slavljeniku mons. Vražiću.



Proslavi blagdana prethodila je trodnevna priprava. Prve večeri misu je predslavio vlč. Fabijan Štedul, rodom iz Duge Rese, koji se osvrnuo na karmelski red i njegovu povijest. Druge večeri misu je predslavio mladomisnik iz Velike Gorice vlč. Matej Zakanj koji je govorio o škapularskoj pobožnosti, te prisutnima podijelio mladomisnički blagoslov. Posljednje večeri trodnevnice misu i klanjanje predvodio je vlč. Ivica Tolla, koji je u homiliji govorio o daru Duha Svetoga strahu Božjemu.

Juraj Grabovac/IKA
Ispišite stranicu: