HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.09.2023.

Proslava 120. obljetnice izgradnje i posvete župne crkve u Krapini

Župa sv. Nikole biskupa u Krapini višednevnom je i bogatom proslavom obilježila 120. obljetnicu izgradnje i posvete svoje župne crkve. 

Vrhunac proslave bilo je euharistijsko slavlje u nedjelju, 24. rujna kojeg je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Prije euharistijskog slavlja blagoslovljen je novopostavljeni kip bl. Alojzija Stepinca kojim je krapinska župa htjela izraziti svoju zahvalnost Bogu za njegov zagovor.



U svojoj homiliji biskup Gorski istaknuo je kako je župna crkva središte župe i mjesto preko kojeg Bog progovara srcima: „Kršćanstvo odbacuje ideju hrama kao neke zgrade u kojem bi prebivalo božanstvo. Crkva, zgrada, to je mjesto u kojem se okuplja Crkva, zajednica vjernika u Duhu Svetom.“ U svjetlu 25. obljetnice Stepinčeve beatifikacije pozvao je vjernike da u blaženom Alojziju prepoznaju uzor izgrađivanja Crkve.

Uz to, podsjetio je da su kršćani živi hram Božji po sakramentu krštenja: „Ta se posveta neprestano obnavlja sudjelovanjem u sakramentima, osobito u euharistiji u kojoj Tijelo Kristovo ulazi u naše tijelo i posvećuje naš hram. Tako posvećeni postajemo suradnici Božji i na korist zajednici.“

Tumačeći prispodobu o radnicima posljednjeg sata, biskup Gorski kazao je kako Isus želi jednostavnim riječima uputiti na duhovnu zbilju. Također, potaknuo je stvaranje uvjeta da se Božji glas može čuti te na iskazivanje radosti zbog povratka svakog čovjeka. „Gdje god čovjek radi, živi, moli, trpi, on je u vinogradu Gospodnjem. Ti si vinograd! Okopaj ga kajanjem, ojačaj ga euharistijom, ugradi ga u živo tijelo, u Kristovu Crkvu i rodi dobrim rodom.“, pozvao je biskup Gorski.



Na kraju svete mise, u ime cijele župne zajednice i novoizabranog Župnog pastoralnog vijeća prigodne riječi zahvale biskupu izrekao je Domagoj Vincelj, a župnik domaćin vlč. Davor Štuljan također je zahvalio biskupu na prisutnosti i svima koji su sudjelovali u organizaciji i obilježavanju jubileja župne crkve sv. Nikole biskupa. 

Proslavi 120. obljetnice izgradnje i posvete župne crkve prethodila je dvodnevna priprava. Više o pripravi pročitajte ovdje.

Domagoj Vincelj
Foto:Dubravko Sajko
Ispišite stranicu: