HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.02.2024.

Osmi dan devetnice uoči Stepinčeva u Krašiću

Euharistijsko slavlje osmoga dana devetnice uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, u četvrtak 8. veljače 2024. godine u krašićkoj Župi Presvetoga Trojstva, predvodio je dekan Svetonedeljskoga dekanata preč. Dubravko Škrlin Hren.

 
Prije mise, hodočasnici iz župa Sveti Križ Začretje i Zagreb - Lučko, zajedno s krašićkim župljanima, molili su križni put na otvorenom.

Na početku euharistijskoga slavlja, prisutne je pozdravio župnik domaćin vlč. Ivan Vučak.

Prigodnu homiliju uputio je dekan Krapinskoga dekanata preč. Vladimir Drnetić. Na početku je rekao da su došli počastiti svoga blaženika, sveca, miljenika. „Sigurno da mu se divimo u njegovoj čvrstoj, stamenoj vjeri, vjeri koja je i nas danas dovela ovdje na ovo hodočašće. Sigurno da kroz svoj svakodnevni život, osobito u ovih nekoliko mjeseci i godina, svjesni smo kako i ovo naše vrijeme nekako odiše podmuklim i otvorenim napadima na sve ono što je Božje, sve ono što je Kristovo, sve ono što je Crkveno“, ustvrdio je dodavši da sve te situacije u društvu izazivaju određeni strah i pitanje: „Što će to biti sutra?“



„Sigurno da je strah najveći neprijatelj vjere, vjere koja uvijek treba počivati u Onome koji nam je podario najveći dar - život, dobrome Bogu, Isusu Kristu“, poručio je te kazao da je život pun uspona i padova. Povezao je to s naviještenim prvim čitanjem, u kojemu je kralj Salomon, koji je bio najmudriji kralj, odmetnuo svoje srce od Gospodina koji mu je sve podario. „I mi često imamo sličnih životnih poteškoća i situacija, kada možda i nehotice svoje srce udaljimo od Gospodina“, rekao je propovjednik te naveo svakodnevne primjere udaljavanja od Boga.

Govoreći o bl. Alojziju Stepincu, primijetio je da je jednom napisao prijatelju: „Podržavajte i zadržite vedri duh optimizma kako pristoji onima koji ispovijedaju vjeru u svemogućega Boga. Sestre i braćo, dragi hodočasnici, dragi vjernici, duh optimizma, duh vjere potreban je i nama danas. Upravo onaj jaki duh vjere koji je imala žena iz Evanđelja, koja ničice pada pred Isusa: ‘Pomozi mi u mojoj nevolji! Pomozi mi upravo jer kćerka mi trpi!’“, rekao je parafrazirajući riječi naviještenoga evanđeoskog ulomka.

„Koliko puta smo u svojoj nevolji zavapili Gospodinu? Koliko puta smo u radosti zahvalili? Možda ne toliko puta koliko nas nevolje života tjeraju da vapimo Bogu“, ustvrdio je preč. Drnetić te primijetio da ljudi rijetko zahvaljuju Bogu.



Rekavši da je nadbiskup Stepinac u ljudskim očima bio kažnjen, naglasio je da je u svojoj boli i trpljenju zadobio velika dobra. „Upravo ta čvrsta vjera našega blaženika stavlja i pred nas danas, u ovome našem vremenu, izazove. Koliko smo mi hrabri? Koliko smo spremni trpjeti zbog svoje vjere? Danas nam nitko ne napada vjeru, danas nas nitko ne odvlači u sudnice niti javno kamenuje. Ali ono što je nekako perfidno i što se uvlači u naše živote i naša srca, to su toliki vidovi nevjere i bezboštva“, istaknuo je te dodao da se čini da se vjera današnjega čovjeka razvodnila i postala mlaka.

Propovjednik je potom rekao da se danas otvoreno napada katolička vizija muškarca, žene, braka, obitelji, odgoja mladih, poštivanje starijih, dostojanstvo ljudskoga života. „Sve to želi se razvodniti u našim životima. Sve to želi se toliko prikriti da nam se stave neke nove vrijednosti, a ono istinsko da se jednostavno izgubi iz naših života“, kazao je te primijetio da se kršćanske vrline ismijavaju, a poroci uzdižu.

Poručio je da i kršćani ponekad podlegnu upravo takvome načinu života. „Nezamislivo je ne pozvati se na svjedoka vjere, sveca i mučenika, bl. Alojzija Stepinca. Učimo se od njega biti vjerni Kristu, Crkvi. Učimo od njega kako širiti čvrstu vjeru u našim obiteljima, u bračnom životu. I kada možda budemo negdje izgurani zbog svoje vjere, kada nas mnogi žele ismijati, kada nam žele staviti neku nepravdu, učimo hrabro braniti ljudska prava zajedno s Božjim zakonom, hrabro i ponizno slijediti Isusa Krista koji je put, istina i život“, potaknuo je nazočne vjernike.

Potom ih je upitao mogu li biti danas sol zemlje dodavši da je bl. Alojzije pokazao kako je bio sol zemlje i svjetlo svijeta, odnosno „svjetlo narodu kojemu je bio poslan“. Potaknuo je okupljene da od Isusa i bl. Alojzija uče opraštati i ljubiti jedni druge te tu ljubav širiti gdje god se nalaze. „Ljubimo jedni druge u poštovanju i poniznosti jer samo ljubav ostaje zauvijek, ljubav koju Bog izlijeva u naša srca, koju je izlio na sakramentu našega krštenja i koja sa sobom nosi darove istine i slobode, za koju je i naš mučenik bl. Alojzije Stepinac umro“, zaključio je preč. Drnetić.

Nakon misnoga slavlja, zajedništvo je nastavljeno uz okrjepu.


Poslijepodne istoga dana u Krašić su hodočastili i pripadnici Zapovjedništva Hrvatske Kopnene vojske i sjedišta vojne Kapelanije „Blaženog Alojzija Stepinca i Svetih Anđela Čuvara“ u Karlovcu, koji su došli pješice predvođeni vojnim kapelanom vlč. Ivanom Blaževcem. U župnoj crkvi slavili su misu, a propovijedao je karmelićanin o. Đani Kordić.

IKA
Ispišite stranicu: