HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.11.2023.

Susret uoči početka pastoralnog praktikuma u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu

Susret svećenika mentora sa zajednicom odgojitelja i bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu uoči početka pastoralnog praktikuma održao se u utorak 28. studenog u prostorijama zagrebačke Bogoslovije.



Prvi dio susreta započeo je u društvenim prostorijama bogoslovnog sjemeništa sastankom odgojitelja i osmorice svećenika mentora. Na početku susreta rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak svećenicima je zahvalio na dosadašnjoj uključenosti u pastoralni praktikum, a zatim je objasnio značenje i ulogu pastoralnog praktikuma u kontekstu bogoslovske formacije.

U rektorovom izlaganju naglašena je postepenost formacije i sazrijevanja bogoslova te je istaknuo da pastoralni praktikum pomaže učvrstiti osobno opredjeljenje za način života dijecezanskog svećenika te koristi izgrađivanju bogoslova u osobnom pastoralnom usmjerenju. Pastoralni praktikum bogoslovima omogućava iskustvo suživljavanja s redovitim životom župe te daje poticaje za razvijanje duha pastoralnog uočavanja i promišljanja stvarnosti. Osim toga suživot sa župnicima i župnim upraviteljima prilika je za doživljavanje svjedočanstva autentičnog svećeničkog života u župnoj zajednici.

U nastavku susreta pojašnjeni su okviri angažmana bogoslova u župnim zajednicama, odnosno koje su obaveze bogoslova i župnika mentora. Nakon toga predstavljen je raspored bogoslova po župama.



Susret se nastavio u blagovaonici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa zajedničkim ručkom svećenika mentora, odgojitelja i bogoslova, na kojemu su bogoslovi i svećenici mentori imali priliku upoznati se i započeti suradnju.

Na pastoralnom praktikumu sudjeluju bogoslovi treće i četvrte godine formacije, a praktikum se odvija na četrnaest župa Zagrebačke nadbiskupije, pod vodstvom župnika i župnih upravitelja.  
 
Tekst: vlč. Toni Potrebić
Foto: Ivan Čus i vlč. Toni Potrebić
Ispišite stranicu: