SIT u Caritasovoj kući u Brezovici

19.2.2019.Caritasova Kuća bl. Alojzija Stepinca u Brezovici dobila je vrijednu donaciju koju će implementirati u rad s korisnicima te tako unaprijediti stručni rad. Riječ je o Slušnom integracijskom treningu koji su donirali autor prof. dr. sc. Mladen Hedjever i TARA CENTAR d.o.o. iz Zagreba.

Primjenom Slušnog integracijskog treninga Caritas Zagrebačke nadbiskupije uvodi sasvim novo područje rada s korisnicima Kuće »Bl. Alojzije Stepinac« za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjem. SIT je prva cjelovita receptivna terapija glazbom u Hrvatskoj, a koristi se od 2006. godine. Osobito je korisna djeci s poteškoćama u razvoju širokog spektra. Glazba je pažljivo odabrana i akustički obrađena te se koristi isključivo u terapeutske svrhe. Do sada je o uspješnosti terapije objavljeno najmanje desetak znanstveno istraživačkih radova.

U rezultatima provedenih istraživanja utvrđeni su pozitivni učinci primjene na različitim područjima poput socijalizacije, kognitivno perceptivnih sposobnosti, pažnje, motorike, brige o sebi te komunikacije i emocionalnosti. Pozitivni učinci utvrđeni su znanstvenim istraživanjima posebice kod osoba s poteškoćama u razvoju iz autističnog spektra, cerebralne paralize, sniženog intelektualnog funkcioniranja, Down sindroma i ADHD-a

U znak zahvalnosti za vrijednu donaciju, korisnici Kuće bl. Alojzija Stepinca izradili su posebnu zahvalnicu za prof. Hedjevera.

Slušni integracijski trening (SIT)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr