HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.11.2014.

Svetost se ne ostvaruje vlastitim snagama



FOTOGALERIJA

KARDINALOVA HOMILIJA

„Ovo sveto mjesto, kao i druga groblja diljem Lijepe naše i cijeloga svijeta, ovih dana postaju mjesta znakovitih okupljanja; mjesta na kojima se svjedoči o životu poslije smrti“, kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći euharistijsko slavlje na svetkovinu Svih Svetih u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju.

U svojoj je prigodnoj homiliji podsjetio na riječi svetog Pavla po kojima smo svi pozvani na svetost. Ona nije, smatra Kardinal, naše djelo, nešto što možemo ostvariti samo svojim snagama, već je isključivo Božji dar, dar Božje ljubavi.

Osvrnuo se i na povijest hrvatskog naroda i Domovine, te istaknuo svijetli primjer naših svetaca i blaženika – „promicatelja prave crkvenosti i graditelja pravednijega društva“.



„Oni su nam i danas orijentir, putokaz i nadahnuće u rješavanju teških prilika u koje je zbog neodgovornosti dovedeno hrvatsko društvo“, rekao je Kardinal, te pozvao na molitvu za branitelje, za suradnju, međusobno poštovanje i uvažavanje u našem društvu.

Poručio je okupljenim vjernicima da svakodnevno ostvaruju poziv na siromaštvo duhom i čistoću srcem, na glad i žeđ za pravednošću, jer u suprotnom, upozorio je Kardinal, postoji opasnost da se luta stranputicama.



„Ostati na pravom putu znači živjeti ovozemaljski život u zajedništvu s Bogom, slijedeći Isusov primjer. To se očituje dobrotom srca, poniznošću, blagošću i milosrđem, osjetljivošću za pravednost i ljubavlju prema istini, zauzimanjem za mir i pomirenje. Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje; to je putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život“, zaključio je.



Po završetku euharistijskog slavlja, Kardinal je kod Središnjeg križa predvodio blagoslovnu molitvu te molitvu odrješenja.



U koncelebraciji su bili rektor crkve Krista Kralja mons. dr. Zvonimir Kurečić, biskupski vikar za Grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, te nekoliko svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao zbor Župe Marije Pomoćnice s Knežije.  
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: