HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.11.2014.

Novi broj „Spectruma“

Iz tiska je izašao novi broj časopisa „Spectrum – ogledi i prinosi studenata teologije“ Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U rubrici „Misao s promatračnice“ zamjenik glavnoga i odgovornog urednika Hrvoje Šijak razmišlja o (ne)toleranciji u postmoderni. Ukazuje na „zadaću budućih teologa koji su jedni od rijetkih u akademskoj zajednici koji još uvijek drže da je jedan temelj istinit, a da drugoga nema pa su stoga oni ti koji mogu isprovocirati netolerantnost postmodernoga čovjeka te ga tako dovesti do toga da se počne baviti temeljnim pitanjem: što je čovjek.

Studenti teologije to mogu jer se nalaze na crkvenom studiju, a Crkva se još uvijek usudi donositi jasan sud o svijetu i čovjeku“.

Središnja tema je 50. obljetnica od utemeljenja časopisa (1964. – 2014.) o kojoj vrlo iscrpno piše utemeljitelj „Spectruma“ prof. emer. dr. sc. Ivan Golub. Vrsnim perom opisuje događaje i susrete koji su utjecali na nastanak ovoga časopisa čiji pedesetogodišnji razvoj uspoređuje s gorušičinim zrnom koje je izraslo u stablo na kojem se gnijezde ptice.

U nastavku se nalazi spektar članaka znanstvenoga i umjetničkog karaktera. Božena s. Tea Barnjak piše o Isusovu odnosu prema ženama; Ivan Glavinić razvija misao o temi „Pitanje uskrsnuća unutar filozofije religije“; Martina Habljak sažeto prikazuje službu laika župnoga suradnika koja je prikazana u drugom dijelu njezina diplomskog rada.

Eligio Belullo raspravlja o aktualnoj temi pobačaja „Samo žene mogu odlučiti o pobačaju?“, a Višeslav Foretić razmišlja na temu „Ljubav – stav i umijeće“.

fra Josip Ivanović, član Uredništva

Ispišite stranicu: