HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.11.2014.

Proslavljen blagdan sv. Katarine u Stubičkim Toplicama

U utorak, 25. studenog, na blagdan svete Katarine župljani župe svetog Josipa u Stubičkim Toplicama proslavili su blagdan zaštitnice župne crkve u koju svrhu služi kapela svete Katarine.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je prvi župnik župe Filip Lucić, sada župnik Župe svetog Franje Ksaverskog u Vugrovcu s domaćim župnikom Josipom Banom, župnikom župe Uznesenje Blažene Djevice Marije Dragom Bosnarom i župnikom Župe sveta Tri kralja iz Kraljev Vrha Ivanom Hrastovićem.

Riječ dobrodošlice velečasnom Luciću izrekao je domaćin župnik Ban.

U homiliji velečasni Lucić osvrnuo se na razmišljanja s Papine kateheze od 19. studenog 2014. o svetosti. Pozvani smo na svetost i svetost nije pridržano samo biskupima, svećenicima ili redovnicima: ne, svi smo pozvani postati sveti! „Nadalje, mnogo puta smo u napasti da mislimo kako je svetost pridržana samo onima koji imaju mogućnost otrgnuti se od redovitih poslova i posvetiti se isključivo molitvi. Ali nije tako! Neki misle da je svetost zaklapati oči i praviti izraze lica kao sa svetih sličica. Ne! To nije svetost! Svetost je nešto veće, dublje što nam daje Bog.“

Naglašavajući kako za svetost nisu potreban velika djela i čudesa velečasni Lucić  istaknuo je primjer iz života svake obitelji. „U domu, sin pita oca da malo razgovaraju o njegovim fantazijama. Otac odgovara:"Uh, tak' sam umoran, puno sam danas radio…" - "Ma udobno se smjesti i slušaj svoga sina, koji ima potrebu za tim!". I ti to i učiniš: udobno se smjestiš, saslušaš ga strpljivo: to je korak prema svetosti.“ Osim na svetost spomenutim riječima poziva se i na okupljanje unutar obitelji i na međusobni razgovor koji će pridonijeti jačanju katoličke obitelji.

Na svršetku euharistijskog slavlja, velečasnom Luciću je u ime župne zajednice zahvalu uputila Petra Jurina predavši mu prigodni dar, naglasivši među ostalim da upravo zahvaljujući njegovog svesrdnog zalaganju, trudu i muci oko osnivanja Župe župljani ove godine radosno slave 20 godina od osnutka Župe svetog Josipa.

Svečanu proslavu župne svetkovine uveličao je svojim pjevanjem mješoviti župni zbor pod ravnanjem Željka Drevena te kvarteta ŽMIK.
Petra Jurina
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: