HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.03.2018.

24 sata za Gospodina na Trnjanskoj Savici



U petak, 9. ožujka, u Župi blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu započeo je molitvom krunice prije večernje sv. mise program 24 sata za Gospodina.

Nakon svete mise u 18.30 sati bilo je izloženo Presveto na klanjanje sve do ponoći. Tijekom klanjanja molio se Euharistijski križni put, a u vjeronaučnoj dvorani bila je istodobno prilika za svetu ispovijed. 

Od 20 do 22 sata izmjenjivale su se organizirane skupine u klanjanju. Klanjanje je bilo popraćeno prikladnim tekstovima i pjesmama te posebno izabranim tekstovima o euharistiji iz propovijedi i nagovora blaženoga Alojzija Stepinca.

Od 22 do 23 sata bila je Gestemanska ura. Potom se ostalo u šutnji do ponoći.

U subotu, 10. ožujka, u 9 sati ujutro nastavljeno je čašćenje Presvetog. Do 17 sati  svoj sat posvetiti Gospodinu imale su priliku i druge Župne skupine: ministranti, prvopričesnici i krizmanici pod vodstvom vjeroučitelja, liturgijski čitači, pjevači triju zborova, članovi Schönstattske obitelji, molitelji Žive krunice, Obiteljska zajednica, školske ekipe koje pripremaju predvorje O.Š. Jure Kaštelana za svete mise nedjeljom i blagdanom te drugi župljani.

U kapelici su čitane i izvorne Stepinčeve riječi izgovorene i napisane od početka njegova biskupskog djelovanja pred Drugi svjetski rat, a aktualne kao da su pisane za naše vrijeme.

U 17 sati započeo je program Čudesni sat molitve izmijenit će naše živote pokazujući kako se može naći vremena za Isusa, za molitve kao pomoć u duhovnoj borbi, molitve predanja i molitve za izlijevanje Duha Svetoga, za pokajanje i oproštenje.

Poticajni tekstovi nudili su priliku da se posluša što Gospodin govori, kako da ga molimo i kako da mu zahvaljujemo.

Program 24 sata za Gospodina završen je svečanim blagoslovom i svetom misom. U svetoj misi evanđelje o farizeju i cariniku nudilo je priliku da se propita kakvi smo vjernici: Obdržavamo li vjerske propise samo formalno, kako su to nekoć činili farizeji  misleći da su stoga bolji od drugih, ili naše taštine i umišljenosti ne dopuštaju da nas se upozori na pogreške?

Možda smo kao carinik svjesni svoje grešnosti koja nam ne daje pravo da se izdižemo iznad drugih? Vraćamo li se mi Gospodinu da nas okrijepi i ozdravi da bismo imali čisto srce poput dječjega, upitao je župnik Antun Vukmanić.

Kako završetak ove pobožnosti pada na 10. u mjesecu, kada se u Župi i inače slavi Župnog zaštitnika blaženoga Alojzija Stepinca, izmoljena je na kraju mise Molitva za Stepinčevo proglašenje svetim.

Kapelica je bila pretijesna da u petak primi sve koji su htjeli pribivati svetoj misi i molitvi križnoga puta te čašćenju Presvetog kojemu su se pridružili i brojni župljani izvan organiziranih skupina.

Po velikom odzivu župljana Papina inicijativa 24 sata za Gospodina bila je zacijelo plodonosan događaj za Župnu zajednicu koja opstaje usprkos nedostatku vlastite crkve. 

Vidjelo se po tišini i sabranosti župljana uronjenih u molitvu da je mnoge Gospodnja milosna ruka dotakla dok su mu se obraćali moleći na pojedinačne i zajedničke nakane ili mu zahvaljivali za već primljene milosti.

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: