Biskup Gorski predvodio proslavu svetih Filipa i Jakova na Gradišću u Samoborskom gorju

14.5.2019.U nedjelju 5.svibnja u osmini proslave sv. Filipa i Jakova apostola malo selo Gradišće koje teritorijalno pripada župi svete Anastazije u Samoboru proslavilo je svoje nebeske zaštitnike svetom misom u popodnevnim satima. U kapelu koju već gotovo tridesetak godina čuvaju bratimi Bratovštine sv. Filipa i Jakoba pristigao je veliki broj vjernika svih naraštaja koji su sudjelovanjem na euharistiji željeli obilježiti završetak radova na kapeli koja se već godinama obnavlja. Nove klupe u kapeli kruna su obnove koju su vodili bratimi Bratovštine pa je bila prigoda prirediti malo svečano euharistijsko slavlje na koje je pozvan otac Biskup.

Vanjsko proštenje slavi se u osmini proslave svetaca koji se u malom seocetu Gradišću štuju već nekoliko stoljeća, a ovogodišnje misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije, a nekadašnji župnik samoborski u koncelebraciji s sadašnjim župnikom vlč. Davorom Štuljanom, kapelanom Kristijanom Tušekom i đakonom Majkom Rušecom.

Na početku misnog slavlja biskupa Miju pozdravio je gospodin Vid Brdarić, predsjednik Bratovštine sv. Filipa i Jakoba zaželjevši dobrodošlicu. Biskup Mijo uzvratio je pozdravom naglasivši da je misu u kapeli služio prije više od dvadeset godina i da mu je lijepo vidjeti ponovno poznata lica koja su mu ostala u sjećanju dok je bio župnik samoborski.Tumačeći evanđelje treće Uskrsne nedjelje otac Biskup naglasio je važnost povjerenja u Krista ohrabrivši sve prisutne na čuvanje vjere kroz odlaske na nedjeljne euharistije i redovitu molitvu. Vjernici su s velikom pažnjom pratili homiliju oca Biskupa koji je jednostavnim riječima unio radost u srca svih prisutnih. Na kraju mise domaći župnik zahvalio je onima koji su bili inicijatori postavljanja novih klupa na čelu s gospodinom Petrom Kirinom dugogodišnjim zvonarom i čuvarom kapele.

Hrastovinu je darovao gospodin Vinko Borčić,klupe izradio stolar Miro Bišćan, a sve uz donaciju gosp. Petra Kirina. Ispred kapele okupljeni vjernički puk dočekali su samoborski medičari i šator u kojem su ljudi unatoč kiši ostali za stolom sa svojim Biskupom uz lijepu riječ i pjesmu. Bratimi Bratovštine sv. Filipa i Jakoba još će dugo u svojim srcima prebirati događaje ove nedjelje koju je obilježila jednostavnost i ljepota bratskog susretanja i prihvaćanja hodočasnika iz šireg područja drevne samoborske župe.

                                                                                            Radovan Librić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr