Biskup Pozaić predvodio treći dan trodnevnice uoči Stepinčeva

9.2.2020.POSLUŠAJTE HOMILIJU BISKUPA POZAIĆA

FOTOGALERIJA


Pomoćni biskup zagrebački u miru mons. dr. Valentin Pozaić predvodio je u nedjelju 9. veljače 2020. godine u zagrebačkoj - Stepinčevoj katedrali, euharistijsko slavlje posljednjeg dana trodnevnice uoči Stepinčeva u koncelebraciji s rektorom katedrale preč. mr. Josipom Kuhtićem, kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog preč. dr. Matijom Berljakom i preč. dr. Alojzijem Hoblajom te župnikom župe sv. Jurja, mučenika iz Plomina preč. Aleksandrom Petrovićem i vlč. Brankom Picekom uz asistenciju bogoslova Varaždinske biskupije.

Osvrčući se na naviješteno evanđelje u kojem sv. Matej ističe povlastice Isusova učenika biskup Pozaić je rekao da "slike soli i svjetla bogate su značenjima koja se odnose ne samo na svakidašnji život nego i na biblijsku tradiciju: opisuju prototip-uzorni lik učenika, revnog i svetog, koji je pozvan da iskusi i odražava snagu i moć preobraženja koju Riječ Božja posjeduje. Hoće reći: na učenicima se mora odražavati novi život, ispunjen milošću - i osjećajem ponosa i punine. To onoga koji korača za Učiteljem iz Nazareta čini svetim, privlačnim, neodoljivim."Govoreći o metafori koju Isus rabi u svom pozivu učenicima, biskup je nadalje rekao: "Na vjernim učenicima vidljivo je da je Bog svjetlo: u njihovim izborima i odlukama. Vjeran učenik ne može biti Juda - izdaja. U životu učenika postaje očito da Božja Riječ može osvijetliti i najteže dijelove ljudske povijesti: kako naše osobne povijesti, tako i naše hrvatske nacionalne povijesti. Vjeran učenik, osoljen i prosvijetljen Božjom Riječju, pozvan je da živi kao svjedok snage evanđelja: kako bi slavio Oca na nebu.

I upravo nas zbog tog razloga lsus poziva da, kao njegovi učenici, budemo sol zemlje i svjetlost svijeta.Ne radi nas, ne da bi nam neki drugi pljeskali - nego na slavu Božju. Učenikove povlastice - i odgovornost s time povezana - imaju univerzalnu dimenziju: sol zemlje i svjetlost svijeta. Ne za malobrojne, ne samo za neke, nego za svakoga, za sve."Navevši da kao i inače u evanđelju, zapanjuje koliko je Isus kategoričan, i drastičan, kada naglašava da onaj koji ne ispunja svoju zadaću nije više ni zašto, nego da se baci van, i da ljudi po njem gaze (Mt 5,13), biskup Pozaić je istaknuo:  "Jer: Što će ti bljutava sol? Ni za što. Što će ti svjetlo koje ne svijetli? Ni za što. Tako je s bljutavim i ne-osvijetljenim učenicima. Sol i svjetlo su u nama - Božji darovi, osobite povlastice, privilegiji. Kao slani, osoljeni i osvijetljeni učenici - vjerni, sveti učenici - svjedočimo da živjeti s Isusom, ili bez Isusa: nije jedno te isto!"

Vremena nekad i danas - 1960.g. i 2020.g. - izgledaju u mnogo čemu različita. Ali su i slična i poučna: u svakom vremenu Božja Riječ je svjetlo  i snaga i utjeha. Tako nam svjedoče sveti učenici i sveti mučenici, svjedoci Isusovi - među kojima naročito mjesto ima i naš Blaženik - Alojzije Viktor Stepinac.U nastavku homilije biskup Pozaić je podsjetio na riječi sv. Ivana Pavla II., pape koje je o bl. Alojzije Stepincu izgovorio za vrijeme Mise-beatifikacije u Mariji Bistrici: "Nije li možda upravo to bila tajna i vašega nezaboravnog i nezaboravljenog Nadbiskupa kardinala Alojzi,ja Stepinca, kojega danas motrimo u slavi blaženika? On je na jedinstven način sudjelovao u Vazmenom Otajstvu: poput pšeničnoga zrna (koje) 'pade na zemlju', na ovu hrvatsku zemlju, te je, umrijevši, donio 'obilat rod'... Svaka beatifikaciji, kanonizacija velika je radost ... u zajedničkom zahvaljivanju Bogu za novi plod svetosti što ga hrvatska zemlja pruža Crkvi u osobi mučenika Alojzija Stepinca, zagrebačkoga nadbiskupa i kardinala svete Rimske crkve. (...) Ovo je povijesni događaj u životu Crkve i vaše nacije. Podnijevši u svojemu tijelu i duhu okrutnosti komunističkoga sustava, jedan od istaknutih likova Katoličke Crkve - zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac - sada se povjerava sjećanju svojih sunarodnjaka sa blistavim znamenjima mučeništva."Homiliju je biskup Pozaić završio riječima: " Taj naš sveti čovjek, blistavi velikan, Alojzije Viktor Stepinac, i danas govori. Ne gubi ništa na svojoj rječitosti. 'Tko ima uši, neka čuje!' (Mt 13,9 ). Taj Blaženik i danas je sol Crkve u Hrvata. I danas nastavlja ižaravati svietlo, i širiti nadu. Vjeran učenik lsusov. Svjetlo i sol svijeta. Ovoga našega svijeta, hrvatskog svijeta. I sveg svijeta. Taj sveti čovjek, u svom životu na zemlji, bio je branitelj i Boga i Blažene Djevice Marije. Branitelj svake žene i svakog čovjeka. Neka nam bude branitelj i na nebu."Euharistijsko slavlje liturgijskim je pjevanjem upotpunio Zbor Collegium pro musica sacra. Središnje euharistijsko slavlje blagdana bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj - Stepinčevoj katedrali, u ponedjeljak 10. veljače 2020. godine predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s početkom u 19 sati.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr