Biskup Šaško predvodio svetkovinu Bogojavljenja u Samoboru

6.1.2019.Ovogodišnja svetkovina Bogojavljenja u samoborskoj župi sv. Anastazije proslavljena je posebno svečano. Župu je pohodio pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško te u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Davorom Štuljanom, župnim vikarom vlč. Kristijanom Tušekom i prof. Antom Crnčevićem predvodio središnje euharistijsko slavlje u 11 sati.

Uvodeći vjernike u otajstvo svetkovine Bogojavljenja rekao je: „Ovo je svetkovina široka pogleda i tiče se svake spoznaje, svakoga izražaja kulture, ljepote zajedništva i upućenosti na Boga, povezujući nas s otajstvom Križa i Uskrsnuća. Danas se u jednoj cjelini može naći: čežnja i iščekivanje, putovanje i traženje, pojavak znaka, susret s Novorođenim i klanjanje. To su postaje koje prolazi svaki narod i svaki pojedinac pred događajem Božje objave, Bogojavljenja.“Ponirući dublje u otajstvo današnje svetkovine mons. Šaško u propovijedi je istaknuo: „Nakon što smo proslavili Kristovo rođenje, razmatrajući ono što se dogodilo, danas nam postaje bližim razlog i odgovor na pitanje zašto se to dogodilo, zašto je Bog postao čovjekom. Danas je najrazvidnije da je došao da bi se očitovao, da bismo ga upoznali, da bi bio bliz. Zato se od samoga početka objavljuje. Prije mudraca u Betlehem su pozvani pastiri. Te dvije skupine: pastiri i mudraci, govore nam da su uključeni svi: kako pripadnici izabranoga naroda, tako i svi drugi, siromašni i bogati, društveno neprimjetljivi i dvorski uglednici, neuki i najučeniji… Jer, Božji se Sin utjelovio za sve i poziva da ga upoznajemo i prepoznajemo te da svi budemo dionici djela koje je došao izvršiti radi našega spasenja, radi naše sreće i života u punini.“

Vjernike je potaknuo i da od mudraca učimo živjeti svoju ljudskost i vjeru: „U njihovu pitanju o rođenju Djeteta vidimo istinu da je čovjek biće koje traži; kao što je Bog rekao Abrahamu da iziđe iz svoje zemlje i da – doslovno prevedeno – pođe prema sebi. Naša je vjera nošena snagom privlačnosti; traženje započinje privučenošću Bogom. Čuli smo, zatim, kako mudraci govore da su vidjeli pojavak zvijezde. To je predivna slika duboke slutnje u čovjeku. Da bismo ju osjetili, trebamo se dopustiti voditi Božjim naumom; prema riječi kralja Salomona koji od Gospodina nije tražio ništa drugo osim srca koje zna slušati. Mudraci nadalje kažu da su se došli pokloniti. Naša je vjera uvijek ekstatična; ona iskoračuje; ona je težnja dolaska pred Isusovo lice, protegnutost koja pita: Tko sam ja za tebe? Samo Bog može dati konačan odgovor.“Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličala vokalna grupa „Wisla“ pod ravnanjem dirigentice Sare Jakopović. Vokalna grupa „Wisla“ sekcija je Poljske kulturne udruge u Zagrebu, a postoji već 15 godina. Tijekom mise otpjevali su dio pjesama na poljskom jeziku, kao i tijekom programa koji su pripremili nakon mise te su  Samoborci mogli upoznati mali dio bogate poljske liturgijske baštine.

Na kraju mise predstavnica župnog pastoralnog vijeća Margareta Trnar u ime cijele župne zajednice izrazila je radost i zahvalnost ocu biskupu za njegov dolazak i poticajne riječi koje je uputio.

Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr