HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2020.

Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu



Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu proslavio je u srijedu 11. ožujka, svoj Dan, a u sklopu svečane akademije održana je promocija za stotinjak novih diplomanata te dodjela nagrada zaslužnim studentima, profesorima, djelatnicima i suradnicima fakulteta.

Na proslavi Dana fakulteta u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu su, uz profesorski zbor Fakulteta, sudjelovali su i uglednici iz hrvatskoga akademskog, crkvenog i kulturnog života.



U svom je govoru veliki kancelar Fakulteta zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ukratko predstavio apostolsku konstituciju pape Franje o crkvenim sveučilištima i fakultetima Veritatis gaudium:

Papa je, u kontinuitetu sa svojim prethodnicima i velikom kršćanskom tradicijom, u tom dokumentu iz prosinca 2017. godine uputio apel na sve djelatnike akademskog obrazovanja i znanstvenog istraživanja, ne samo crkvenog, za velikodušni i usklađeni napor u smjeru radikalne promjene paradigme. Dapače, traži napor koji treba ići, prema Papinim riječima, “u smjeru smione kulturne revolucije”.



“Papa Franjo potiče i hitno umrežavanje između različitih sveučilišnih ustanova, da bi odlučno aktivirali prikladne sinergije s aktualnim ustanovama različitih zemalja, kao i s onima koji se nadahnjuju na drukčijim kulturalnim i vjerskim tradicijama”, istaknuo je kardinal Bozanić.

„Uvod u svoju konstituciju ‘Veritatis gaudium’ Papa završava pozivom na temeljitu reformu crkvenih studija koji se ne mogu ograničiti na prenošenje spoznaja, stručnosti i iskustva ljudima i ženama našega doba, koji žele rasti u svojoj kršćanskoj svijesti, nego trebaju preuzeti hitnu zadaću izradbe intelektualnih alata koje se mogu predložiti kao paradigme djelovanja i mišljenja, korisne za navještaj u svijetu obilježenom etičkim i religijskim pluralizmom“, pojasnio je kardinal Bozanić.

Obraćanje okupljenoj sveučilišnoj zajednici i diplomantima kardinal Bozanić zaključio je riječima: „U ovoj promjeni epohe, koju doživljavamo na svim područjima, otvaraju se nove i široke perspektive. S otvorenošću i pouzdanjem u Duha koji nam se daje, potrebno je s povjerenjem prihvatiti nove izazove. Stoga mi je, dragi studenti i studentice, drago da mogu danas čestitati vama koji svoj višegodišnji trud i rad krunite diplomom. Svojim budućim poslanjem dajte svoj doprinos Crkvi i hrvatskom društvu u izazovima globalnih promjena.



Rektor Tanjić također je podsjetio na Papinu konstituciju: „Papa govori o četiri ključne riječi – kontemplacija, prebivanje, prihvaćanje i slušanje. Želim da naš Fakultet i dalje bude mjesto kontemplacije, mjesto prebivanja, prihvaćanja i slušanja Božje riječi koja ima snagu mijenjati naše živote i svijet“.

Skup su pozdravili i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te prodekan Bogoslovnog fakulteta iz Beograda dr. Dragan Karan, a delegacija iz Ljubljane bila je spriječena u dolasku.

Na proslavi Dana Fakulteta promovirano je devetero novih licenaca teoloških znanosti te 98 novih diplomanata sa svih smjerova Fakulteta, a dodijeljene su i nagrade zaslužnim studentima i djelatnicima. Dekan KBF-a dr. fra Mario Cifrak podnio je izvješće o radu Fakulteta u protekloj godini. Na svim smjerovima Fakulteta u Zagrebu i Teologije u Rijeci ove je godine upisano 469 studenata. Dekan je podsjetio na sudjelovanja profesora i studenata na simpozijima i različitim skupovima, znanstveno-nastavnu i umjetničko-nastavnu aktivnost, djelatnost fakultetske Knjižnice te personalne promjene.



Dekan Cifrak podsjetio je i da od ove akademske godine ima određenih novosti u životu Fakulteta:

„Što se tiče studijskih programa i normativnih akata na našem Fakultetu prihvaćeno je pokretanje trećeg modula smjera Crkvena kulturna dobra u okviru reforme našeg studija koji se izvodi na Institutu religijskih znanosti. Inače, taj institut priprema za vjeronauk u školama od samog početka. Postoje još tri modula: pastoralno-katehetski, međureligijski dijalog i ekumenizam te kršćanski humanizam i ekonomski razvoj, a taj modul smo u velikoj mjeri sastavili u suradnji s Ekonomskim fakultetom“.



Ova glavna visokoškolska ustanova Katoličke Crkve u Hrvatskoj jedan je od tri fakulteta, uz Pravni i Filozofski, koji su 1669. uvršteni u ‘popis generalnih studija zemalja habsburške krune s pripadnim sveučilišnim pravima i povlasticama’, kao začetak Sveučilišta u Zagrebu. (IKA)

Foto: Ana Krasić
Ispišite stranicu: