HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.11.2019.

Dekanatski susret ministranata Remetskog dekanata



Pod geslom “Služite Gospodinu u veselju” (usp. Ps 100) održan je u subotu, 9. studenog ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Remetskog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Zagreb/Bešići, Zagreb/Dubrava (sv. Leopold Mandić i sv. Mihael ark.), Zagreb/Granešina, Zagreb/Granešinski Novaki, Zagreb/Remete, Zagreb/Retkovec i Zagreb/Trnovčica.



Susret je započeo u 14 sati u prostorijama Sjemeništa pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca koji već četvrtu godinu za redom pomažu vlč. Pavlakoviću u realizaciji ovog projekta u okviru pastorala duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije.



Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori iz karlovačkog Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 62. ministranata: 61 osnovnoškolac i 1 ministrant srednjoškolac iz 12 župa Remetskog dekanata.



Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 60 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati povijest i prostore Sjemeništa u kojima se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 – 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente.



Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori NaSveJak nastavili sa igrama u prostorijama Sjemeništa i sportske dvorane, a nakon mnogih pobjeda i poraza u omiljenim igrama s loptom, susret se nastavio kratkim filmovima o ministrantskoj službi.



Od 17.30 sati ministranti su pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio đakon fra Josip Stanković OFMCap te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz 5 župa u zajedništvu s fra Stankovićem. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.



Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici-svaki iz po jedne župe-poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji su sudjelovali: vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i vlč. Mario Dukić, župni vikar u župi sv. Pavla ap. iz zagrebačkog Retkovca uz asistenciju fra Josipa Stankovića OFM Cap, đakona na službi u župi sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi. Kao voditelji ministrantskih grupa slavlju su nazočili i oci karmelićani brat Ante Travica i brat Lovro Šterc te Danijel Cvetko.



Ljepoti slavlja pridonijeli su svojim ministriranjem predstavnici ministranata iz svake od župa Dekanata te 70-ak mladih Zagrebačke nadbiskupije koji se, u zajedništvu sa vlč. Valentićem, pripremaju za predstojeći SHKM, koji će se održati u Zagrebu 09. i 10. svibnja 2020. godine. Na kraju misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima i svećenicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima. Sam susret završio je večerom i druženjem sudionika u blagavaonici Sjemeništa oko 20.15 sati.



Novi susret u planu je za Prvu subotu mjeseca prosinca (07.12.), a na njemu će sudjelovati ministranti Ozaljsko-lipničkog dekanata.
Ispišite stranicu: