HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.04.2019.

Duhovna obnova krizmanika



U subotu 6. travnja u župnoj crkvi Dobroga Pastira – Brestje održana je duhovna obnova na kojoj je sudjelovalo šezdesetak krizmanika. Voditelji su bili mladi članovi molitvene zajednice „Nanovo rođeni“ iz župe sv. Stjepana prvomučenika u zagrebačkom Botincu koji su priredili susret u suradnji sa župom Dobroga Pastira i molitvenom zajednicom „Krist Kralj“ iz Brestja. Nakon kratkog predstavljanja zajednice „Nanovo rođeni“, krizmanicima je o važnosti i značenju sakramenta potvrde govorio Matija Ricov, voditelj te zajednice kojoj je jedno od poslanja evangelizacija krizmanika i mladih. Uz molitvu i pjesmu, pripravnici za sakrament potvrde imali su prigodu slušati svjedočanstva bivših krizmanika iz Botinca, koji su posvjedočili o svom životu, dolasku u zajednicu, obraćenju i oslobođenju od različitih ovisnosti kroz susret sa živim Bogom te angažmanu u životu svoje župe.



U katehezi za roditelje krizmanika voditelj Ricov podsjetio je na veliki problem što nakon primanja sakramenta potvrde mnogi mladi odlaze iz Crkve, a kao jedan od razloga naveo je „da se vrši sakramentalizacija bez evangelizacije“ – sakramenti se „obavljaju“ bez prave priprave. Ta priprema mora se najprije dogoditi u obitelji - prvo bi iskustvo vjere i duh molitve djeca trebala „upiti“ u svojim obiteljima. Progovorio je o ulozi oca i majke u obitelji te istaknuo važnost osobnoga odnosa sa živim Bogom, čitanja Božje riječi, zajedničke obiteljske molitve i euharistije. „Vaša djeca vas trebaju, vi ste im prvi uzori vjere...“, podsjetio je roditelje te napomenuo da je problem današnjega vremena to što djeca bježe iz obiteljskoga doma jer se ne osjećaju kao u svome gnijezdu (o čemu su svjedočili mladi iz Botinca).



Misno slavlje u zajedništvu s domaćim župnikom Zlatkom Pavetićem te don Josipom Dučkićem, svećenikom Zadarske nadbiskupije predvodio je duhovnik zajednice „Krist Kralj“ i župni vikar u Trnovčici dehonijanac Marko Šop, koji je u propovijedi iznio svjedočanstvo vlastitoga susreta sa živim Bogom. Program poludnevne duhovne obnove zaključen je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.                           

M. Cvitanović                                                                           


Ispišite stranicu: