Duhovne vježbe za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri

13.7.2017.Unatoč  visokim ljetnim temperaturama svoje duhovno osvježenje vjeroučitelji Zagrebačke nadbiskupije pronašli su u Novigradu na Dobri gdje su kroz četiri dana pod vodstvom dominikanca prof. dr. sc. Slavka Sliškovića, promišljali na temu „Duh Sveti i Njegovi darovi“.

Duhovne vježbe započeli su 10. srpnja navečer u ponedjeljak, a završili 13. srpnja s ručkom u četvrtak u Pastoralnom centru sv. Vinka Paulskog. Uz prekrasan prirodni ambijent gdje dominira župna crkva Uznesenja Blažena Djevice Marije uz jutarnju i večernju molitvu časoslova, svoju duhovnu okrepu vjeroučitelji imali su svaki dan u slavljenju sv. mise, pobožnosti Križnog puta, molitvi svete Krunice te Klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu.U srijedu, 12. srpnja vjeroučitelji su u popodnevnim satima imali jedinstvenu prigodu posjetiti Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Tamo ih je dočekao čuvar i rektor Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente,ml. Mons. Sente ispričao je povijesni hod ovog posebnog hrvatskog svetišta te se dotaknuo i Godine sv. Josipa koja je ove godine proglašena za Zagrebačku nadbiskupiju.

Nakon posjeta Nacionalnom svetištu vjeroučitelji su promatrali grad na četiri rijeke s panorame Starog grada Dubovca a pri povratku su uživali u ljepotama Starog grad na Dobri koji je bio vlasništvo krčkih knezova Frankopana.Zadnji dan u četvrtak, 13. srpnja posjetio ih  je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u pratnji predstojnice Ureda za vjeronauk u školi s. Valentine Mandarić, predstojnice katehetskog ureda sisačke biskupije s. Smilje Čirko i savjetnice Ivanke Petrović.

Euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s prof. dr. Slavkom Sliškovićem i asistenciji trajnog đakona Ilije Nikolića započelo je uvodnim riječima biskupa Šaška zahvaljujući i odajući priznanje vjeroučiteljima za dar služenja u Crkvi  i školi.

U homiliji biskup Šaško osvrnuo se na evanđeoski tekst iz Kane Galilejske koji je uzet za blagdan Majke Božje Bistričke. „Dragi vjeroučitelji Isus je u Kani Galijejskoj učinio nešto što drugi uzvanici nisu znali, pa tako i vi kada činite nešto dobro, kada ustrajete u svom pozivu i kada stavljate sebe negdje u sjenu da drugi ne znaju što ste dobro učinili a u tome nastane njihova radost, neka to bude Vaša najljepša nagrada“.

Biskup Šaško pozvao je vjeroučitelje da poput Bl. Djevice Marije u nesebičnosti u Crkvi naviještaju darovanost. U toj darovanosti biskup Ivan zaželio je vjeroučiteljima lijep ljetni odmor te da sačuvaju radost i pouzdanje u zahvalnosti za djecu i mlade koji su više od praznih posuda.

Poslije euharistijskog slavlja zajedništvo se nastavilo kod zajedničkog stola.

Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr