HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.04.2017.

Duhovno studijsko putovanje đakona u Bosnu i Hercegovinu



U sklopu programa Đakonske pastoralne godine, što ga priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu, održano je od 18. do 21. travnja duhovno-studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu. Devetnaest đakona Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, zatim franjevačkih provincija sa sjedištima u Zagrebu i Mostaru, franjevaca konventualaca, karmelske provincije i isusovaca posjetilo je pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Josipa Šimunovića ravnatelja Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i voditelja Đakonske pastoralne godine i Darija Prskala tajnika Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta središta crkvenoga života u susjednoj zemlji. Svrha ovoga putovanja je upoznavanje sa situacijom Crkve i tamošnjih katolika, a imajući u vidu činjenicu kako priličan broj vjernika u župama u kojima đakoni vrše svoj praktikum ili će u njima kasnije kao svećenici pastoralno djelovati potječe upravo iz Bosne i Hercegovine.



Prvoga dana putovanja đakoni su posjetili trapističku opatiju "Marija Zvijezda" u Banja Luci u kojoj su im otac Tomislav Topić i brat Franjo Apanović predstavili povijest trapista u Banja Luci i pokazali kulturno-povijesno blago koje se čuva u crkvi i samostanu. Đakoni su potom sudjelovali na euharistijskom slavlju u katedrali Sv. Bonaventure koje je predvodio banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica. Nakon mise đakoni su podijelili zajedništvo bratskoga stola s biskupom Komaricom, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. dr. Markom Semrenom te s nekoliko drugih banjolučkih svećenika, a biskup Komarica je goste upoznao s ranijom i nedavnom prošlošću svoje biskupije. U nastavku putovanja đakoni su posjetili svetište vrhbosanske nadbiskupije sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajaca u kojem ih je primio župnik fra Filip Karadža. U večernjim satima đakoni su posjetili franjevački samostan Rama – Šćit u kojem ih je o životu u ramskom kraju, samostanu na Šćitu, etnografskom muzeju i uređenom dvorištu sa skulpturama poznatih umjetnika upoznao župnik fra Andrija Jozić i fra Mijo Džolan. Prvi dan duhovno-studijskog putovanja završen je dolaskom u duhovno-obrazovni centar "Emaus" Caritasa Mostarsko-duvanjske biskupije u Potocima kod Mostara, gdje su đakoni bili smješteni tijekom prvoga dijela putovanja.



Drugoga dana putovanja đakoni su posjetili franjevački samostan i župu Humac kod Ljubuškog. Na Humcu su đakoni, pod vodstvom gvardijana fra Darija Dodiga, razgledali novoobnovljenu staru kao i sadašnju župnu crkvu, obišli zbirku umjetnina „Majka“, a fra Dario ih je upoznao i sa samostanskim muzejom, u kojem se čuva poznata Humačka ploča. Nakon obilaska starog grada u Mostaru, đakoni su posjetili franjevački samostan i župnu crkvu sv. Petra i Pavla u Mostaru gdje su ih primili provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Miljenko Šteko i gvardijan fra Danko Perutina, a đakone je s poviješću provincije upoznao fra Ante Marić koji ih je proveo kroz crkvu i samostan te pokazao samostansku knjižnicu s vrlo vrijednim fondom knjiga. Fra Iko Skoko đakone je proveo  kroz  zgradu u kojoj franjevci grade pučku kuhinju, studentski dom i međunarodni centar za dijalog. Đakoni su imali prigodu posjetiti i mostarski zvonik mira. U predvečerje drugoga dana, generalni tajnik mostarsko–duvanjske biskupije don Željko Majić primio je đakone u biskupskom ordinarijatu te kroz svoje izlaganje đakone upoznao sa poviješću i sadašnjošću biskupije i životu u Mostaru. Nakon predavanja održano je euharistijsko slavlje u katedrali Marije Majke Crkve koje je predvodio don Željko Majić u koncelebraciji s izv. prof. dr. sc. Josipom Šimunovićem i još pet svećenika, a svojom nazočnošću slavlje su uveličali i sami đakoni.



Trećeg dana, đakoni su svoje putovanje nastavili boravkom u Sarajevu. Po dolasku u Sarajevo najprije su posjetili provincijalat Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene gdje su se susreli s provincijalom fra Jozom Marinčićem. U pratnji provincijala bili su definitor i ekonom provincije fra Nikica Vujica i tajnik provincije fra Damir Pavić. Đakonima su predstavili djelovanje provincije te ih upoznali s drugim sadržajima i programima franjevaca u Sarajevu kao što su pučka kuhinja, Franjevački studentski dom i Humanitarno – karitativna organizacija Kruh sv. Ante te  mjesečnik „Svjetlo riječi“. Dr Tomislav Mlakić, pratio je đakone u njihovu boravku u Sarajevu te im približio sliku grada, a đakone je pratio u rezidenciji Družbe Isusove u Sarajevu u kojoj je domaćin bio  župnik i superior p. Krešimir Djaković. U svetištu Majke Božje na Stupu đakoni su izmolili časoslov, a župnik i upravitelj svetišta don Miroslav Ćavar bio je domaćin zajedničkog ručka u prostorijama župe. Đakoni su tijekom boravka u Sarajevu bili smješteni u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“. U popodnevnim satima trećeg dana putovanja, vrhbosanski nadbiskup metropolit, kardinal Vinko Puljić, primio je đakone u vrhbosanskom ordinarijatu. Kardinal Puljić predstavio je đakonima povijest nadbiskupije i sve ono što je nadbiskupija proživjela od svoga osnutka. Na poseban način, kardinal Puljić osvrnuo se na ratno stanje te poslijeratne izazove. U drugom dijelu susreta đakoni su imali prigodu postaviti pitanja kardinalu Puljiću vezano za teme koje ih zanimaju, a nakon susreta đakoni su s poglavarima i bogoslovima iz Rimskog Germanikuma, u prepunoj sarajevskoj katedrali, sudjelovali na euharistijskom slavlju. U večernjim satima đakoni su posjetili KŠC „Sv. Josip“ pod vodstvom vlč. Ljube Zelenike, a u samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice molili Večernju. Sestra Antonela Rašić, redovnica Družbe kćeri Božje ljubavi i poglavarica samostana sv. Josipa u Sarajevu upoznala je đakone s poviješću crkve i životu blaženih Drinskih mučenica.



Zadnjeg dana duhovno-studijskog putovanja, pod vodstvom prof. Leonarda Valente đakoni su razgledali staru povijesnu jezgru Sarajeva i druge znamenitosti. U svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju đakone je dočekao župnik i upravitelj svetišta vlč. Josip Jelić koji je govorio o nastanku i životu župe, posebno nakon katastrofalne poplave 2014. godine u kojoj je stradalo i samo svetište, a s đakonim je u crkve izmolio Časoslov i pobožnosti u čast sv. Leopoldu. Posljednja točka putovanja bila je župa sv. Jurja mučenika u Derventi u kojoj je euharistijsko slavlje u sklopu trodnevnice za župni blagdan predvodio izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović u koncelebraciji sa župnikom vlč. Ivom Kopićem. Nakon euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno u samostanu sestara Milosrdnica u kojem su župnik i fra Ivan Ćurić iz samostana na Plehanu đakone upoznali s posebno teškim stanjem u župama derventskog dekanata.

Dario Prskalo
Ispišite stranicu: