Kardinal Bozanić predvodio svetkovinu Bogojavljenja u Vrbanima

6.1.2019.Na svetkovinu Bogojavljenja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Blagovijesti-Navještenja Gospodinova u Vrbanima povodom župnog blagdana Župe Bogojavljenja - Sveta Tri Kralja – Vrbani III.Uzoritog gospodina Kardinala na početku mise pozdravio je župnik mlade župe Vrbani III vlč. Danijel Hačko uputivši Nadbiskupu riječi zahvale na dolasku među vjernike novog velikog zagrebačkog naselja Vrbani III, koji žive iskustvo izgradnje nove župne zajednice te vlastite župne crkve.

U ime župljana Nadbiskupa je pozdravio g. Marijan Krajinović kazavši kako je Kardinalov pohod Vrbanima veliki blagoslov za sve vjernike koji u svojim biskupima vide nasljednike apostola.Tumačeći otajstvo Bogojavljenja kardinal Bozanić na početku homilije naglasio je da su mudraci o kojima govori današnja Svetkovina očito bili ljudi koji su proučavali fenomene nebeskog svoda ali i proročke spise o Mesiji do kojih su možda došli budući da su u njihovom kraju Izraelci bili u izgnanstvu.

„Ti mudraci s Istoka primijetili su zvijezdu, svjetlo na nebu, ali i svjetlo u vlastitom srcu i pošli su na put. Uputili su se na hodočašće tražeći Onoga kojemu su se željeli pokloniti. Nisu ostali na mjestu nego su krenuli“, rekao je Kardinal.Govoreći o navraćanju mudraca u Jeruzalem kardinal Bozanić je istaknuo da mudraci na svom hodočašću nisu uvijek išli pravim putem.

„Zalutali su i nestalo im je svjetla na putu te su tako najednom došli tražiti pomoć od ubojice, onoga koji je htio ubiti Isusa. I kad su tamo ipak doznali ono što piše u Pismima - da se Mesija neće roditi u Jeruzalemu nego u Betlehemu, obradovali su se što se svjetlo opet pojavilo te su to svjetlo slijedili sve do Betlehema gdje su pronašli Mariju i nejako Djetešce u njezinom naručju kojemu se use poklonili i prinijeli kraljevske darove“, rekao je kardinal Bozanić.Na tom tragu Kardinal je poručio vjernicima da je i svaki čovjek podložan stranputicama na svom životnom hodočašću, ali da se čovjek ne smije dati od njih zaustaviti. „Pridružimo se mudracima ili Svetim trima kraljevima na našem životom hodočašću. Pitajmo se gdje smo se zaustavili? Samo na sjaju i moći Jeruzalema ili smo došli do Betlehema i poklonili se Isusu?, istaknuo je Uzoriti.Za razumijevanje svetkovine Bogojavljenja potreban je pogled vjere. „Bog, toliko velik, moćan, Svesilni Stvoritelj, približava se čovjeku u nejakom djetetu. Tu je potrebna vjera. Ali znajmo da ta vjera nosi neku posebnu draž u naše biće, neizrecivu toplinu u naše ljudsko srce koja nas ispunja Božjom blizinom“, rekao je Kardinal.Na kraju homilije Nadbiskup je istaknuo još jedan važan detalj iz evanđeoske zgode poklona mudraca. „Nakon što su došli do svog cilja njihovo hodočašće nije završilo, već je nanovo započelo. Sveti evanđelist Matej nam govori da su se mudraci u svoju zemlju vratili drugim putem. To nam želi reći da kad čovjek susretne Boga i doživi ga, osjeća da je drugačiji. Čovjekov životni put postaje drugačiji. Susret s Bogom mijenja čovjeka“, istaknuo je Nadbiskup.Zaključujući svoju homiliju kardinal Bozanić je rekao da je u Vrbane došao kao hodočasnik da svi zajedno kao Crkva započnemo novu godinu.

„Nemojmo zaboraviti da mi danas ne bismo bili ovdje da nas Bog nije prvi pronašao i pozvao. Slijedimo toga Boga koji je jedini smisao našega života. Naše životno hodočašće se sastoji u tome da pronađemo Onoga koji je nas prvi pronašao i da ga slijedimo. Nemojmo se bojati pogrješke i nikad ne ostanimo u pogrješci i grijehu već se ustanimo, prepoznajmo svjetlo Isusovo i poklonimo mu se na oltaru gdje nas svakodnevno iščekuje“, rekao je kardinal Bozanić.


 
Prije završnog blagoslova Kardinal je okupljenim župljanima dviju župa - Vrbani i naročito Vrbani III rekao da je ovih božićnih blagdana želio biti s vjernicima koji se okupljaju u betlehemskim uvjetima.

Prošle nedjelje Kardinal je blagdan Svete obitelji proslavio u župi Jelkovec gdje se zajednica, također iščekujući novu crkvu, okuplja u skloništu, a na današnju svetkovinu Bogojavljenja Kardinal je želio biti s župljanima župe Vrbani III koji željno iščekuju početak gradnje svoje toliko potrebne župne crkve.

Župa Bogojavljenja - Sveta Tri Kralja, Vrbani III ubrzano raste te broji već oko šest tisuća stanovnika a očekuje se da će to novo naselje i dalje rasti. Na redu je izrada projektne dokumentacije te osiguranje svega što je potrebno za što skoriji početak izgradnje nove župne crkve.„Na hodočašću života imamo puno uzora a ti uspješni hodočasnici su naši sveci. Imamo ih i u našoj Domovini. Stoga vas posebno preporučam zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca“, rekao je kardinal Bozanić.Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor župe Blagovijesti-Navještenja Gospodinova pod ravnanjem mo. Alena Kopunovića Legetina.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr