Kardinal Bozanić sudjelovao na proslavi zlatnog jubileja Kršćanske sadašnjosti

12.6.2018.O pedesetoj obljetnici Kršćanske sadašnjosti smijemo reći da je ona sa svojim utemeljiteljima stvorila nova žarišta koncilske obnove i pokrenula nove tokove kršćanske kulture koje trebamo neprestano produbljivati i prilagođavati potrebama naše kršćanske sadašnjosti – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svom obraćanju prigodom svečane proslave zlatnog jubileja najvećeg hrvatskog crkvenog izdavača, Kršćanske sadašnjosti.


 
U poslijepodnevnom dijelu cjelodnevne proslave u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, koja je u utorak 12. lipnja 2018. godine započela znanstvenim kolokvijem pod nazivom „Vjera i kultura“, uz zagrebačkog su nadbiskupa kardinala Bozanića sudjelovali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj te ujedno i izaslanik apostolskog nuncija mons. Giuseppea Pinta mons. Janusz Blachowiak, gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović, sisački biskup mons. Vlado Košić zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, provincijali redovničkih zajednica, predstavnici drugih kršćanskih i vjerskih zajednica, kao i predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života.


 
Na početku proslave, u znak zahvalnosti za veliko djelo svih onih koji su svoju vjeru, um, i ljudsku darovitost ugradili u 50 godina rada i rasta Kršćanske sadašnjosti, Bono Zvonimir Šagi je kao jedan od najstarijih članova Kršćanske sadašnjosti upalio svijeću te pročitao epitaf što ga je izrekao Tomislav Janko Šagi-Bunić na ispraćaju Josipa Turčinovića.


 
Kršćanska sadašnjost zamišljena je kao centar, crkvena središnjica koja okuplja ljude da bi našu kršćansku sadašnjost prožela koncilskim duhom u otvorenosti prema svijetu; u povezanosti s drugima, posebno onim zemljama i pokretima koji su se događali u dijelovima svijeta demokratskih sloboda izvan obruča željezne komunističke zavjese te u dijalogu sa svima – kazao je kardinal Bozanić u svom prigodnom obraćanju.Podsjetivši kako je Kršćanska sadašnjost kao ustanova usko povezano s tri velika imena naše Crkve: Vjekoslavom Bajsićem, Tomislavom Šagi-Bunićem i Josipom Turčinovićem, Kardinal je istaknuo da su djela Kršćanske sadašnjosti pripremala naše mlade generacije za postkomunističko razdoblje, kada je naša Crkva mogla preuzeti nove zadaće u hrvatskom društvu.


 
I u najtežim razdobljima djelovanja Kršćanske sadašnjosti njezino je vodstvo uvijek ostalo povezano sa zagrebačkim nadbiskupom, a blage uspomene sluga Božji kardinal Kuharić posvjedočio je da je imao povjerenja u njih i da su to oni svojim djelovanjem i trpljenjem za Crkvu zaslužili – zaključio je Kardinal.
 
Središnja proslava 50. obljetnice KS-a zaključit će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali s početkom u 19 sati.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr