HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.04.2019.

Križni put za mlade na Ksaveru




Uoči Cvjetnice i Velikoga tjedna u petak 12. travnja, mladi vjernici okupili su se na pobožnosti križnoga puta na zagrebačkom Ksaveru. Križni put predvodio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski i potaknuo mlade da promišljaju o svom životu kao putu koji prolaze s Kristom. „Mi kršćani gledamo u Isusovu križu kao u ogledalu svoj život. Naime, s Kristom smo i mi razapeti jer učenik uvijek slijedi svoga učitelja. Svaki od nas ima drugačiji križ koji nosi od rođenja do smrti, koja je uvijek umiranje tijelu. Svaki je križ na neki način umiranje“, rekao je biskup Gorski.



Biskup je pozvao mlade da zahvale za sve ljude koje im Bog šalje na put kao njihove Šimune Cirence i Veronike. „Prolazimo s Kristom sve naše nade i razočarenja, uspjehe i padove, lažne optužbe i prijatelje koji nas izdaju, neke nepoznate Šimune Cirence koji podmetnu svoja leđa i nose taj teret s nama. Susrećemo Veronike, ta nježna srca koje se usude, unatoč javnosti, doći i obrisati lice. Budimo zahvalni za te ljude koje Bog stavlja na naš životni put. Oni nam olakšavaju i donose nam radost zajedništva i radost spasenja.“



Na kraju same pobožnosti biskup Gorski uputio je mladima poruku ohrabrenja. „Budite zahvalni za taj teret križa jer vam on omogućava da spoznate svoje granice, da se kroz muku naučite poslušnosti i volji Božjoj. Onoj istoj volji o kojoj Isus govori u Getsemanskom vrtu – ne moja volja, nego tvoja neka bude.“



Mons. Gorski pozvao je mlade da s povjerenjem u Boga gledaju prema svojoj budućnosti i da ne dopuste da ih obuzme strah od križa. „Mi kršćani s ponosom nosimo križ, s poštovanjem pred njim sagibamo koljena, s ljubavlju utiskujemo cjelov u Isusov križ jer on je nada naša. Mi stojimo pred križem kao pred vratima ulaska u novi život, u novi svijet. Križ na kojem je Isus uzdignut sa zemlje postaje put našeg uzdignuća u nebo“, istaknuo je biskup Gorski.



Postaje križnoga puta čitali su mladići i djevojke iz svih dijelova naše Nadbiskupije, a samu pobožnost pjesmom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih. Križni put za mlade dio je priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži koji se iduće godine 9. i 10. svibnja održava u Zagrebu. Križ SHKM-a tijekom pobožnosti nosili su igrači Katoličke malonogometne lige.

Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: