HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.02.2017.

Novi broj Glasa Koncila...

 
INTERVJU: ROBERT COLQUHOUN
Pred bolnicama odjekuje glas onih koje se ne može čuti
 
ODLAZAK »LIJEČNIKA DUŠA« MONS. TOMISLAVA IVANČIĆA
»Isuse, hvala što sam Ti smio služiti«
 
VERICA INJIĆ
»Sretna sam kad u crkvi vidim novo lice«
 
KOMENTAR
Dokle će u Hrvatskoj vladati neprincipijelnost?
 
ZAPAŽANJA
»Biti ili ne biti hrvatske nacije i države«
 
PAPIN POZIV
Za kulturu prihvaćanja izbjeglica
 
HODOČASTIO SV. JAKOVU
Prešao 900 kilometara u 45 dana
 
MILE KRIŽANOVIĆ
»Vidio sam jasenovačke grobnice iz 1947.«
 
FIZIOTERAPEUT S INVALIDITETOM
Toliko teškoća, a dan započinje i završava s pjesmom
 
REPORTAŽA: VRBOVSKO
Župa Caritasa, duhovnosti i životnih ispovijedi
 
Otvaranje 11. europskog prvenstva svećenika u malom nogometu na kojemu se u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji okupilo 220 svećenika iz 15 zemalja naslovna je tema novoga broja Glasa Koncila od nedjelje 26. veljače s istaknutom porukom kako je dijeljenje zajedništva snaga čovjekova života.
Dokle će u Hrvatskoj vladati neprincipijelnost – pita se u uvodnom komentaru urednik Ivan Miklenić potaknut njegovanjem takve prakse u medijima i tretmanu mogućih sukoba interesa. »Fenomen neprincipijelnosti glede postupanja represivnih odnosno mjerodavnih tijela kao i glede postupanja medija teško ranjava pravednost i istinu, a upravo to su zdravi temelji svakoga ljudskoga društva, pa i hrvatskoga«, napisao je u uvodniku urednik Miklenić.

S prvim danom korizme u 26 gradova Hrvatske započinje pred bolnicama molitvena inicijativa »40 dana za život«. Tom je prigodom sugovornik Glasa Koncila u intervjuu Robert Colquhoun, međunarodni koordinator, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog angažmana Hrvata u zaštiti života, a osvrnuo se i na protuprosvjednike. »Svi se događaji mogu tumačiti kao znak buđenja savjesti, javlja se otpor kada se stvari mijenjaju, a očito je da su srca i misli brojnih ljudi našim miroljubivim bdijenjem provocirani, da se mijenja kultura smrti«, istaknuo je Colquhoun.

Hodočasničko iskustvo pješačenja sv. Jakovu u Santiago de Compostelu ispričao je 67-godišnji Splićanin Ivica Bota koji je u 45 dana prošao 900 kilometara, tijekom kojih je – kako svjedoči – izmolio nekoliko milijuna Očenaša.
Dirljivu životnu priču u rubrici »Drugačiji su među nama« ispričao je i Marko Jurišanec, fizioterapeut koji je invaliditet osjetio na svojoj koži, ali je unatoč svim teškoćama zaposlen te aktivan u župi Martinska Ves.

Rubrika »Put u slobodu« tematizira ovisnost o hrani te kako pretilost utječe na kvalitetu života – iz perspektive osobne priče, ali i pogleda stručnjaka na to kakav psihoterapijski model može promijeniti navike povezane s prehranom.
Kao vjernica laikinja aktivna u Crkvi predstavljena je pastoralna vijećnica iz Delnica Verica Injić koja govori o svojem predanom župnom apostolatu.

Reportaža prikazuje život vjerničke zajednice župe sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom u Gorskom kotaru, koja svojim aktivnostima zasluženo nosi naziv župe Caritasa, duhovnosti i životnih ispovijedi.
Na 40 stranica novog broja Glasa Koncila prati se život Crkve po (nad)biskupijskim središtima, pa je tako veći izvještaj o prvom spomendanu rušenja franjevačkog samostana u Karinu, zasjedanju biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, susretu organizatora predbračnih tečajeva u Splitu te vjerničkim okupljanjima uz Dan bolesnika.

Ispisan je i nekrolog o pokojnom svećeniku mons. Tomislavu Ivančiću, istaknutom teologu i liječniku duše. 

www.glas-koncila.hr

Ispišite stranicu: