HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.04.2018.

Novi broj Glasa Koncila


INTERVJU: BISKUP PETAR PALIĆ
Utjeloviti evanđelje središnje je poslanje

POLITIKA I TEOLOGIJA
Kako je izigrana teologija oslobođenja

MLADI MLADIMA
Koliko danas vrijede mladi i njihov rad?

KOMENTAR
Pobrkani prioriteti

ZAPAŽANJA
Bijeg u novu demografsku strategiju?

VJERONAUČNA OLIMPIJADA
I natjecanje i dijalog – u zajedništvu!

SVJEDOČANSTVO ĐORĐA MILJUŠA
Nakon 25 godina ropstva spreman za život

KRŠĆANSTVO I POSTMODERNA
Evangelizacija u postkršćanskoj eri

ZAGREBAČKI CARITAS
Nema koristi od Istanbulske konvencije

MIRKO HRKAČ
Zvučna Biblija novi prozor za slijepe

REPORTAŽA: SUHOPOLJE
Duhovni impulsi šire slavonsku dušu

»Molim vas, nemojte se umoriti biti milosrdni«, naslovnica je novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom 29. travnja, posvećena izvještaju o ređenju šesnaest mladomisnika iz različitih zemalja svijeta na Nedjelju Dobroga Pastira, po rukama pape Franje. Među zaređenima u bazilici sv. Petra, na 55. Svjetski dan za molitvena zvanja, bio je i Hrvat Juraj Bašković.  »Ne zatvarati se u sebe. Otvoriti se Gospodinu, kako bi me on upoznao. On je pozoran prema svakomu od nas, duboko poznaje naše srce: poznaje naše prednosti i naše nedostatke, planove koje smo ostvarili i nade koje su razočarane«, rekao je papa Franjo.

U svojemu uredničkom komentaru »Pobrkani prioriteti« glavni urednik Ivan Miklenić tumači kako je više nego očito »da je pitanje svih pitanja u današnjoj Hrvatskoj mogućnost dolaska na vlast slobodnih, sposobnih, odgovornih, poštenih, pojedinaca i skupina stvarno predanih općemu dobru. Svi koji stvarno žele dobro Hrvatskoj i bolju sutrašnjicu dužni su dati svoj doprinos da hrvatski birači mogu izabrati stvarno prave i dorasle nositelje državnih vlasti.« Glavni urednik GK-a tematizira iseljavanje iz Hrvatske i potrebe za boljim upravljanjem u današnjoj Hrvatskoj.

Imenovani hvarski biskup mons. Petar Palić, uoči ređenja 30. travnja u hvarskoj katedrali, u intervjuu za Glas Koncila tvrdi kako je utjeloviti evanđelje središnje pitanje i da je osnovni program jasan. »To je naviještanje i življenje Božje riječi i izgradnja Božjega kraljevstva. Sve ostalo su ‘varijacije na temu’ koje ovise o nizu konkretnih čimbenika. Kako pronaći način da se evanđelje utjelovi u kulturi u kojoj živimo, u izazovima s kojima se susrećemo – to je središnje pitanje i zahtjev i sve k tomu treba biti usmjereno. Papa Franjo nam daje korisne poticaje i savjete kako kao Crkva danas drugima u radosti i otvorenosti svjedočiti Isusa Krista«, kazao je novi hvarski biskup, ukazujući na jaku vjersku tradiciju otoka, posebno Hvarske biskupije.

Reportaža iz Župe sv. Terezije Avilske u Suhopolju predstavlja crkvu s dva tornja i kupolom i duhovne impulse koji široku slavonsku dušu, u župi Požeške biskupije, čine još srdačnijom. Nakon što je u 32. godini izgubio vid danas četrdesetpetogodišnji Mirko Hrkač iznosi vjerničko svjedočanstvo o »novom životu« i zakladi kojom upravlja »Čujem, vjerujem, vidim«. »Život mi se promijenio jer kao dijete puno toga sam želio, ali sam bio ograničen i imao pravila po kojima sam morao živjeti. Drugi je početak bio Domovinski rat kada sam zajedno s obitelju ostao bez svega što smo imali. Hvala dragomu Bogu, svi članovi moje uže obitelji ostali su živi i započeli smo život ispočetka. A onaj treći početak za mene je bio najteži, izgubio sam tjelesni vid«, pripovijeda Hrkač.

Svjedočanstvo o poteškoćama izazvanima ovisnošću u rubrici »Put u slobodu« iznio je i Đorđe Miljuš, djelatnik u Savjetovalištu zajednice »Susret« koji pomaže novim članovima. Koordinatorica za hrvatske branitelje u pakračkoj bolnici Đurđica Stokić također je pričala o hrvatskim izazovima. »Naša je zemlja najljepši dragulj što sjaji sa šest boja: planine, gore, more, jezera, šume, ravnice, a žitnica naša, ravna Slavonija, vapi da je iskoristimo. Ljudi hoće raditi, samo ih valja poticati u tome u što krenu i da im to u konačnici osigura pristojan život«, kaže koordinatorica pakračke bolnice za hrvatske branitelje.

»Kako je izigrana teologija oslobođenja«, teološki je osvrt dr. Luke Marković koji smatra da teologija oslobođenja nije uspjela jer je došlo do prevelikoga naglaska političkoga na štetu socijalnoga i ljudskoga, revolucionarnoga na štetu ljubavi. U novom nastavku rubrike »Propisi-pravo-pravda« Stjepan Androić pokušava uputiti obveznike plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje koji su se našli u položaju dužnika Hrvatskomu zavodu za mirovinsko osiguranje, za što često nisu subjektivno krivi. »Koliko danas vrijede mladi i njihov rad«, analiziraju »Mladi mladima« na svojim redovitim stranicama. Među redovitim izvještajima su i oni s Vjeronaučne olimpijade u Poreču, kao i međunarodnoga znanstvenoga simpozija u Zadru o evangelizaciji u postkršćanskoj eri. Posljednja stranica predstavlja novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa, enigmatski kutak i izvještava o koncertu Laudato televizije »Progledaj srcem«.
Ispišite stranicu: