HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.07.2018.

Novi broj Glasnika svetog Josipa



Ovih dana izašao je drugi ovogodišnji broj Glasnika svetog Josipa. Od prošloga broja Glasnika, proslavili smo blagdane svetog Josipa Radnika (1. svibanj), kao i svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske (10. lipanj). Uz izvještaje o proslavama, donosimo vam i homiliju don Tomislava Ćubelića, katedralnog župnika u Splitu, koja govorio o odličnom očinskom primjeru svetog Josipa.

Nastavljajući dalje s promišljanjima o Josipu kao ocu, vlč. dr. Josip Beljan donosi nam članak baš na tu temu, dok prof. dr. Ivan Bodrožić piše o svetom Josipu kroz tekstove crkvenoga naučitelja svetog Ambrozija. Vjeroučitelj Nikola Kuzmičić piše o tradiciji, povezujući važnost tradicije s kraljevskim rodoslovljem svetog Josipa.

Nedavno je Hrvatsko društvo katoličkih novinara uručilo priznanje našem Glasniku u povodu 145. godišnjice od utemeljenje. Tom je prilikom dr. Agneza Szabo napisala članak o slugi Božjem biskupu Josipu Stadleru koji je 1873. utemeljio Glasnik svetoga Josipa. Nacionalno svetište svetoga Josipa je crkva koja je sagrađena za vrijeme komunističke vlasti u SFRJ i to sa svim građevinskim dozvolama.

Zasluga za gradnju crkve svetoga Josipa u Karlovcu ide pokojnom mons. Marijanu Radanoviću koji je pisao tadašnjim vlastima o potrebi nove crkve pošto su vlasti srušili tadašnju najveći crkvu u Karlovcu posvećenu svetoj braći Ćirilu i Metodu. Ove godine obilježava se 70 godina od rušenja crkve sv. Ćirila i Metoda, stoga nam vlč. dr. Vlado Mikšić donosi tekst o toj crkvi kao duhovnoj preteči današnjega Svetišta svetog Josipa.

Kao u svakom broju Glasnika, tako i u ovom, možete pronaći izvještaje o životu župe i Svetišta, ali želimo vam izdvojiti tri važna događaja: blagoslov glavnih ulaznih vrata Svetišta, hodočašće članova molitvenih zajednica „Krvi Kristove“ i blagoslov Josipove fontane.
 

Patrik Paulić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: