HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.03.2020.

Održano nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka


Vjeronaučna olimpijada pod temom Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj 2. ožujka nastavljena je na nadbiskupijskoj razini. Za Zagrebačku nadbiskupiju riječ je o međužupanijskom natjecanju, a sudjelovale su škole predstavnice županija na području Zagrebačke nadbiskupije (uz dvije osnovne i jednu srednju školu koje su sudjelovale po načelu izvrsnosti, odnosno najboljim ostvarenim rezultatima sa županijskog/međuškolskog natjecanja).





Učenici i mentori okupili su se već oko 10 sati u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu da bi prije samog natjecateljskog dijela ponovili gradivo i pripremili se za odmjeravanje znanja. Dočekala ih je domaćica natjecanja te u svojstvu organizatorice i predsjednice povjerenstva za provedbu natjecanja pozdravila prof. dr. sc. Valentina s. Blaženka Mandarić. Ona je okupljene učenike i mentore pozdravila i predstavila, te je najavila i članove povjerenstva za provedbu ove razine natjecanja. Za osnovnu školu to su bili: mr. sc. Gordana Barudžija i Tomislav Krušlin, prof., kao predstavnici Državnog povjerenstva, uz Ivanku Petrović, savjetnicu u Uredu za vjeronauk, a za srednju školu to su Anita Vranić, prof. (u ime Državnog povjerenstva) i Sanja Plevko iz Ureda za vjeronauk.




Riječ je predala preč. mr. sc. Marku Kovaču, biskupskom vikaru, koji je okupljene učenike ohrabrio prije početka samog natjecanja. Učenici su pisanju testa pristupili u 11 sati, a nakon toga su, dok je povjerenstvo ispravljalo testove, prošetali do Frankopanske ulice, gdje su se susreli sa sestrama milosrdnicama u njihovom samostanu – Samostanu sv. Vinka. Tu su sestre predstavile kako rade i žive u svojim svakodnevnim dužnostima koje izviru iz njihove karizme: u dječjem vrtiću i gimnaziji, kroz radionicu za izradu crkvenoga ruha, pučku kuhinju i dr.







Nakon šetnje i okrjepe učenici su pristupili i ekipnom dijelu natjecanja: tomboli i Milijunaku, gdje su zajedno i pojedinačno pokazali koliko su naučili.

Konačni je poredak sljedeći:

Osnovne škole
Ostvareno mjesto Škola Mentor Ostvareni bodovi
1. OŠ D. Tadijanovića, Zagreb Plamenko Nosić 76
2. OŠ Velika Mlaka Nataša Čurić 75
3. OŠ Sesvete Marica Balog 74
4. OŠ A. Augustinčića, Zaprešić Ilija Nikolić 69
5. OŠ Krapinske Toplice Nikola Jakopčević 64,5
6. OŠ Gustava Krkleca, Zagreb Dominko Filipović 52,25
7. OŠ Pavao Belas, Brdovec Martina Fitz 47
8. OŠ Dubovac, Karlovac Ivan Bulaja 27
 
Srednje škole
Ostvareno mjesto Škola Mentor Ostvareni bodovi
1. XV. gimnazija, Zagreb Velimir Mandić 77,5
2. Gimnazija Velika Gorica Nataša Čurić 75
3. III. gimnazija, Zagreb Stjepan Pavek 63
4. Gimnazija Karlovac Tomislav Šegina 61
5. SŠ Zlatar Martina Bistrović 53
 
Nagrade i darove svim sudionicima uručio je preč. mr. sc. Marko Kovač, i učenicima i njihovim mentorima, koji su uz slatkiše i poneku sitnicu kao prigodnu uspomenu dobili i ručni rad vjeroučiteljice Nataše Čurić – gipsani odljev lika sv. Vinka. Prva tri mjesta osvojila su još i knjigu Najljepše molitve naših starih i prigodni križ s likom sv. Vinka, koji je autorsko djelo s. Ljiljane Grgić. Prvoplasirane ekipe osvojile su i svijeće s likom sv. Vinka. Posebne nagrade, lijepe križeve, dobilo je četvero učenika koji su stopostotno riješili testove: osnovnoškolci Ante Matković (OŠ Velika Mlaka) i Sara Vukadinović (OŠ D. Tadijanovića iz Zagreba) te srednjoškolke, obje iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lea Idžotić i Mirjam Kurtović.





Prije završnoga blagoslova preč. Kovač još je je jednom istaknuo važnost zajedništva koje se odražava i u natjecanju iz vjeronauka: ekipa zajedno pobjeđuje ili zajedno gubi jer sve što čini pojedinac utječe na sve članove, s posebnim naglaskom na želji da učenici i dalje šire gorljivost sv. Vinka i njegove karizme o kojoj su učili.

Državno natjecanje održat će se 1. do 3. travnja 2020. u Gospiću, a našim predstavnicima želimo puno uspjeha te zadovoljstva u učenju i druženju koje ih u Gospiću očekuje.
Ured za vjeronauk
Foto: Ana Krasić, studentica HKS-a na praksi u Uredu
Ispišite stranicu: