HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.03.2015.

Predstavljamo: Obiteljska zajednica župe Svete Obitelji



Značajna i važna zajednica župe Svete Obitelji je Obiteljska zajednica.  Svoje djelovanje započela je 7.11.2010. inicijativom  župnika vlč. Ivice Zlodija.

Župnik u svome pismu kojeg je uputio 3. listopada u svome obraćanju bračnim parovima, roditeljima i obiteljima navodi razloge i potrebe osnivanja Obiteljske zajednice i njezinog djelovanja kao i njezine zadatake: 

Živimo u svijetu globalizacije, velikih i naglih promjena koje, nerijetko, zahvaćaju i nas i naše obitelji.  Te nam promejne nameću mnoge poteškoće i različite izazove. Piše se i govori, svakodnevno, kako su gotovo sve institucije u krizi te nije čudno što se često spominju, nadasve bolne, bračne i obiteljske krize. Suvremena obitelj prolazi kroz teške promjene. Stvarnost današnjeg društva koja nas okružuje, a u kojoj hrvatske obitelji žive, obitelji nije nimalo sklona i one su postale nesigurne u sebe i u svoje poslanje u cjelokupnom društvenom i vjerskom životu. 

Želimo, stoga, u našoj župi, koja u svom imenu nosi simboliku svetosti obitelji,
osnovati OBITELSJKU ZAJEDNICU.                                                                                                                                                        

Obiteljska  zajednica bi imala zadatak promovirati prave kršćanske vrijednosti, prije svega Ljubav. Ljubav u svim dimenzijama božanskog i ljudskog poimanja, s namjerom, da  tom univerzalnom i sveprisutnom snagom pobuđujemo „na dobro“ svoje vlastite ljudske potencijale. Samo svojim angažmanom i pokretanjem iz postojećeg kriznog stanja, živeći istinitije, božanskije, pravednije, poštenije, moralno odgovornije, možemo očekivati boljitak za sebe, svoju obitelj i cjelokupno društvo.                                                                                                                          

Obiteljska  zajednica s vremenom bi, prema potrebi, članstvo organizirala u više grupa, obzirom na interesnu raznolikost npr. grupa obitelji s djecom i bez djece. Grupa onih koji su, unatoč svojoj obitelji, u crkvi i u društvu sami i osamljeni, one koji nemaju obitelj, a željeli bi je imati itd.     
                        

Obiteljska  zajednica bi okupljala ljude željne vlastitog i zajedničkog boljitka te bi se druženjem, međusobnom razmjenom iskustava, organiziranim zanimljivim predavanjima i radionicama, pomagalo, prvenstveno mladim roditeljima da se što bolje snađu u svojoj odgajateljskoj ulozi, ali i ostalim bračnim parovima te bračnim samcima kojih je nemali broj. 



Obiteljska zajednica župe Svete Obitelji svoj prvi radni susret imala  je 7.11.2010. na koji se odazvao veliki broj bračnih parova različite dobi, a na susretu predavanje je održao o. Jure Bosančić, DI dugogodišnji stručnjak iz obiteljskog pastorala i bračni i par Gregov, na temu „Odgoj djece u suvremenom svijetu - stanje i perspektiva“. Sve se događalo pod budnim okom župnika Zlodija. Teme daljnih susreta kao i raspored održavanja susreta djelo je župnika i prvih koordinatora zajednice bračnog para Ivane i Orlan Baždar. Nakon pola godine, rad Obiteljske zajednice sa župnikom kooridinira  bračni par Ana i Željko Horvat sve do danas.  

U periodu kroz korizmu, u župnoj crkvi, Obiteljska zajednica svakog petka osmišljava i vodi pobožnost križnog puta.

U narednim pastoralnim godinama intenzivno je nastavila svoj rad i djelovanje, ostvaraujući svoje ciljeve kroz: povezivanje obitelji unutar župe kroz međusobno upoznavanje i druženje, međusobno pomaganje vlastitim životnim i vjerskim iskustvom u izgrađivanju kvalitetnijeg obiteljskog života svih članova zajednice, zajedničke projekte, molitvu, pomaganje u zajednici onima koji su u potrebi, promicanje kršćanskih vrednota u braku i obitelji, pomaganje u slobodno vrijeme, hodočašća…

Produbljuje i jača svoje djelovanje na tri područja: bračna komunikacija, odgoj djece i mladih i obiteljska duhovnost. Sastaje se jednom mjesečno, obično prvog  petak u mjesecu. Članovi zajednice postaju poticaj za analitički pristup široj obiteljskoj problematici, međusobno jedni drugima postaju potpora, a svi zajedno suradnici župnika u življenju i promicanju obiteljskih vrijednosti. Tim ishodima predhodi duhovna izgradnja članova zajednice, njihovo zalaganje u pripremanju i slavlja liturgije za obitelj, slavlja sakramenata, organiziranje dobrotvornih akcija u korist siromašnih obitelji i poduzimanje raznih građanskih inicijativa, čija je svrha obrana obitelji i brojni drugi podhvati.

Zajednica neke svoje susrete odrađuje i izvan župe. Tako posjećuje svetište u Mariji Bistrici. U mirno sunčano predvečerje, skrušena u molitvi, korača kalvarijom sa molitvam na usnama gdje se čuju samo riječi predmolitelja i koraci. Posjećuje Karmel Majke Božje Bistričke i blaženog Alojzija Stepinca. Oaza, molitva, sabranost, šutnja i predanja Bogu, milosni su trenutci za zajednicu.



U svibanju 2011. godine na drugu uskrsnu nedjelju po prvi puta održan je u župi Svete Obitelji uoči večernje svete mise  PUT SVJETLA – HODIMO U NOVOSTI ŽIVOTA. To je pobožnost nastala po uzoru na Put Križa - Križni put. Kao što smo na Križnom putu, molitvama i razmatranjima uz postaje, pratimo Krista u njegovoj muci, tako na Putu Svjetla pratimo uskrslog Gospodina do trenutka kad šalje Duha Svetoga svojim nasljednicima na zemlji. Kroz ovu pobožnost zajednica iskazuje svoju ljubav i privrženost Bogu i učvrščuje svoju vjeru u onom dijelu koji je svakom kršćaninu najvažniji, u vjeri u Uskrsnuće koje nam je Isus svojim čudesnim povratkom nakon smrti na križu približio i posvjedočio.

Zajednica na zadnjem susretu svoj rad analizirala, kritički se osvrće i planira rad za slijedeću pastoralnu godinu.

U lipnju iste godine zajednica odlazi na duhovnu obnovu u pavlinski samostan iz 13 st. u Sveticama iznad Ozlja koju vodi p. Markom Kornelije Glogović  O. Glogović je predložio da u našoj župi molimo svakog 18. u mjesecu ružarij nevine dječice. Prijedlog smo prihvatili.
S početkom nove pastoralne godine Obiteljska zajednica svoj rad nastavlja,  te prvi susret održan je izvan župe u Samoborskom gorju, u planinarskom domu sv. Bernarda. U mjesecima listopadu i studenom Obiteljska zajednica na svojim redovnim susretima imala je dvije radionice koje su vodili djelatnici dječjeg vrtića Milana Sachsa. Prva radionica održana je u listopadu s temom „Odgoj djece“, a druga je održana u mjesecu studenom  imala je temu „Uloga obitelji u suvremenom društvu“ na  kojima su sudionici izmijenili svoja iskustva i međusobno se obogatili.



Angažiranošću koordinatora župnika Zlodija i bračnog para Horvat zajednica je zaživjela u župi. Teme susreta: razgovori o braku, o roditeljstvu, problematika odgoja djece i mladih i ostali životni izazovi u obitelji, obiteljska duhovnost, odgoju u vjeri, molitvi, moralnim načelima, vjerskoj praksi, odgoj djece rane dobi s radionicom, uloga obitelji u suvremenom društvu s radionicom, kako prevladati strah i gubitak bliske osobe, brak, praktično življenje vjere, pobožnost križnog puta, majčin dan, te duhovne obnove hodočašća uvelike učvrćuju Obiteljsku zajednicu a njezin angažman prepoznatljiv je u župnoj i široj društvenoj zajednici. Pojedine teme obrađivali su stručnjaci iz raznih područja: psiholog, pedagog, logoped, defektolog, teolog, liječnik i časna sestra. Veliki doprinos je u radioničkom obliku rada, jer se najviše dobiva na onome što čovjek sam proživi, a upravo to ovaj način rada nudi.

U 2012. godini bračni par Josipa i Slavko Oroz prošli su originalni vikend bračnih susreta. Svi bračni parovi koji prođu bračni vikend obogaćeniji su i duhovniji u radu same zajednice te otvoreniji u pomaganju između samih članova zajednice i šire.
Obitelj je prvotna društvena stanica, a danas često ne izgleda više kao tih, miran i topao kutić, oaza mira i blaženstva, gdje bi čovjek nalazio sebe, svoju osobu, svoju istinsku sreću. No, obiteljska zajednica, vjeruje da obitelj jest najuzvišenija institucija ljudskog društva koja ima temelj u Božjem naumu i u samom odsjaju Božjeg života i ljubavi. Da bi se razumjela Božja vizija obitelji i čovjeka, treba imati vjeru po kojoj otkrivamo drukčiju sliku nego što je mentalitet suvremenog čovjeka.



Na nama je i da obitelji vratimo barem dio njezinih temeljnih funkcija, koje joj po naravi stvari pripadaju. Poznato nam je, da danas obitelj olako prepušta drugima svoju nezamjenjivu ulogu. Na žalost, nerjetko se događa da su škola, ulica i mediji postali veći i važniji odgojitelji od roditelja. Na nama je, na Crkvi i vjernicima u njoj, da postignemo to da se obitelj danas cijeni, da obitelj predstavimo u svjetlu da djeca i mladi zavole obitelj kao zajednicu ljubavi, razumijevanja i praštanja, a na roditeljima je da odgajaju djecu i mlade za obitelj.
Obiteljska zajednica je mjesto gdje se zajedno uči. Zato je neophodan sakramentalni život u obitelji i trenutci sabranosti i molitve.



I dok gledam prekrasne obitelji koje susrećem u našoj obiteljskoj zajednici, bez obzira na sve probleme koji ih muče u svakodnevici, vidim da sve one prenose radost i ljubav svojoj djeci. A ta djeca će se sjećati radosti i ljubavi koju su nekad davno primila i prenijeti ih svojoj djeci. Graditi čvrste obitelji utemeljene na Kristu znači ogdajati i živjeti u nadi, vjeri i ljubavi po uzoru kako je to činila Sveta Nazaretska Obitelj.

Obiteljska zajednica župe djelujući, daje svoj dragocjen i neprocjenjiv doprinos nove  evangelizacije u Crkvi.
 
Sa predstavnikom Obiteljske zajednice župe Svete Obitelji Michelom Ljubićem razgovarao Denis Žvorc,
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda.
Ispišite stranicu: