HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.05.2019.

Proslava blagdana Župe bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko



U Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko u petak 10. svibnja svečano je proslavljen blagdan župe. Sv. Misu u 19.30 sati u atriju Osnovne škole Špansko Oranice predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj u koncelebraciji s upraviteljem župe vlč. Darkom Bručićem Pavukom, preč. Vjekoslavom Meštrićem, dekanom Kustošijanskog dekanata te još desetak svećenika Kustošijanskog dekanata.

Biskup je u svojoj homiliji podsjetio vjernike na životni put i svetost bl. Ivana Merza te je istaknuo: „Ivan Merz nije bio biskup, nije bio svećenik, nije bio đakon, bio je katolik laik, savjesni kršćanin svjestan da ga je Bog pozvao da svjedoči i živi svoje kršćansko poslanje u svijetu tamo gdje ga je providnost postavila“.



Za kraj je biskup dodao: “Bl. Ivan Merz bio je suvremenik našeg blaženika Alojzija Stepinca te je kao i on, svatko u svom segmentu djelovanja, bio svjetionik, orijentir, svjetlo koje se upalilo na uskrsnoj svijeći, na Kristu u sakramentu krštenja i obasjavalo put svima s kojima je dolazio u susret. Bl. Ivan Merz je bio Božji čovjek.“

Na kraju misnog slavlja upr. župe vlč. Darko Bručić Pavuk zahvalio je svima koji su doprinijeli župnoj proslavi te je posebno zamolio biskupa da u svoje molitve stavi nakanu župljana, a to je što skorija izgradnja  župne crkve.
Pri završetku sv. Mise župljani i hodočasnici častili su relikvije Blaženika predavajući mu svoje čežnje i molitve.

Za proslavu blagdana župe župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom.  U utorak 7. svibnja, na prvi dan trodnevnice, sv. Misu predvodio je vlč. Ivan Faletar, župnik župe sv. Marije Magdalene u  Sunji. U srijedu 8. svibnja sv. Misu predvodio je vlč. Ivan Grbešić, župnik župe Pohoda bl. Djevice Marije u Sisku, a u četvrtak 9. svibnja sv. Misu predvodio je vlč. Marijan Štingl, župnik župe sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu.



Nakon sv. Mise u srijedu održan je koncert duhovno-meditativnog karaktera glazbenog sastava Tehillim, a pjevanjem su animirali i sv. Misu. Ostale dane priprave za blagdan župe i sam blagdan svojim pjevanjem animirali su župni zborovi – zbor mladih „Put k Suncu“, dječji zbor, obiteljski zbor i župni mješoviti zbor.

Budući da župna zajednica još nema svoju župnu crkvu, posebno se po zagovoru Blaženika molilo za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani i inače mole pri završetku svake sv. Mise. Župa je povodom proslave blagdana župe izdala i svoj prvi godišnji list pod nazivom „Orao Kristov“  u kojem je predstavljen život župne zajednice.



Ispišite stranicu: