HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.07.2019.

Proslava posvećenja župne crkve u Kotarima



Prva nedjelja nakon 13. srpnja u samoborskom kraju od davnina je „rezervirana“ za ljetno proščenje u Kotarima, kada se slavi posvećenje župne crkve sv. Leonarda opata. Crkvu i samostan dao je sagraditi ban Petar Erdödy nakon ukazanja sv. Leonarda na stijeni na kojoj i danas stoji crkva. Današnja crkva sagrađena je 1733., te posvećena 1750. godine.

Crkva i samostan nalaze se na 520 m nadmorske visine, a kao spomenik kulture 0. kategorije ubrajaju se među najvrjednije barokne kulturne spomenike Hrvatske.

Proslava „posvetila“ započela je večernjom svetom misom u subotu, 13. srpnja, kada je svetu Misu uz domaćeg župnika vlč. Darka Banfića, predslavio fra Ivan Matić iz Kuće susreta Tabor, iz Samobora. U propovijedi se spomenuo uvodne molitve kojom molimo po Marijinu zagovoru očuvanje katoličke vjere u hrvatskom narodu te na kraju i ono najvažnije, a to je vječno spasenje. Napomenuo je kako je danas teško svjedočiti vjeru jer unutar Crkve ima puno problema a izvana mnogi zlobnici udaraju na Crkvu. „Mi moramo biti stamen u vjeri... prava vjera potpuno se otvara Bogu te tada imamo sve što molimo od Boga“, rekao je fra Ivan, te podsjetio da nam je Isus blizak i dolazi nam uvijek u „punini vremena“ na svakoj svetoj Misi u pretvorbi kada se utjelovljuje, te nas to Otajstvo koje se pred nama događa uvlači u intimnu vezu sa Bogom.



„...bez svojih planova i želja moramo se prepustiti Bogu, te samo tako možemo imati život u izobilju“ rekao je fra Ivan dodajući da „kao kršćani katolici krštenjem smo ucjepljeni u Crkvu, u mistično Tijelo Kristovo, te nas Marija svojim zagovorom uvijek upućuje na Krista bez kojega ništa nije važno, te nam iznova kroz povijest poručuje kako u čitanju dana slušamo: 'Što god da vam rekne, učinite'.“

Vanjska večernja proslava nastavila se u dvorištu samostana gdje su članovi Bratovštine sv. Leonarda i ostali mještani iz Kotara počastili drage prijatelje i goste domaćim specijalitetima.

U nedjelju, 14. srpnja, jutarnju svetu Misu u 7.30 sati predvodio je župnik vlč. Darko, a svečanu svetu Misu u 11 sati predvodio je fr. Alojz Ćubelić, dominikanac i profesor na KBF-u. Vještinom propovjednika i preciznošću profesora, fr. Alojz podsjeća da Isus svih deset zapovijedi sažima u jednu: Ljubi Boga i bližnjega svoga kao sebe samoga.



„Iako nas život katkad natjera na srdžbu, prosvjede, omalovažavanje drugoga i tome slično, osnovno je u našem kršćanskom životu ljubiti Boga, bližnjega i sebe“, rekao je, te dodao da "samo kroz zapovijed ljubavi čovjek postaje ljudsko biće. Bog je u ljudskoj duši ne kao ideja nego kao iskonski život i apsolutna ljubav...toliko ljubi čovjeka... ne povlači se od njega čak ni onda kad on na njegovu ljubav ne odgovara. Tek onda kad u svom životu prepozna Božju ljubav, čovjeku sav život i sve ostalo postaje smisleno."

Podsjetio je fr. Alojz i na zaštitnika župe u Kotarima sv. Leonarda, koji je svojim životom pokazivao da je naš bližnji također biće ljubljeno od Boga koji i nas same ljubi, te završio riječima: „Tko ide putem Božje ljubavi on je već spašen i ima iskustvo vječnosti, iskustvo spoznaje Boga, bližnjega i samoga sebe!“

Župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Violeta Gjurkin
Ispišite stranicu: