Proslava svetkovine sv. Josipa u Stubičkim Toplicama

20.3.2017.Na Treću korizmenu nedjelju na blagdan svetog Josipa, župljani Župe svetog Josipa u Stubičkim Toplicama proslavili su blagdan zaštitnika župe. Svečano euharistijsko slavlje na prostoru crkve na otvorenom u parku Maksimilijan pored župne crkve sv. Katarine predvodio je dr. Zvonimir Kurečić, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke i rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju s župnicima Stubičkog dekanata Ivicom Šestakom, župnikom Župe Uznesenje Blažene Djevice Marije Dragom Bosnarom, župnikom Župe Sveta Tri kralja iz Kraljeva Vrha Ivanom Hrastovićem i župnikom Župe Presvetog Trojstva Ivanom Brlečićem.
 
Riječ dobrodošlice okupljenim vjernicima i hodočasnicima, prebendaru Kurečiću izrekao je domaćin župnik Šestak, naglašavajući kako će uz Božju pomoć ovo biti zadnja proslava sv. Josipa na otvorenom i da će se iduće godine slaviti u novoj crkvi čija bi izgradnja trebala započeti ovih dana.
 
Homiliju je izrekao prebendar Kurečić. Istaknuo je kako na Josipovo slavimo sv. Josipa zaštitnika cjelokupne Katoličke Crkve i kao takvog proglašenog na I. Vatikanskom saboru, no još je značajnije da je sv. Josip zaštitnik Republike Hrvatske.

Hrvatski je sabor 9. i 10. lipnja 1687. godine izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. Hrvatski biskupi na svom zasjedanju u Splitu 1972. godine rekli su »da je odluka Hrvatskog sabora iz 1687. god. i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta… Hrvatska biskupska konferencija je na zasjedanju 2008. prihvatila sv. Josipa za glavnog zaštitnika Hrvatske.
 
Također je istaknuo da je potrebno moliti se da svojim zagovorom sv. Josip pomogne da svi oni koji imaju dužnost pomagati gradnju crkve da imaju sredstva koja će moći darivati, jer je u povijesti mnogo primjera, posebice u ženskim samostana, gdje se molilo sv. Josipu za materijalnu pomoć i čije molitve su uslišane.
 
Na svršetku euharistijskog slavlja, župnik Šestak najavio je blagoslov kamenca temeljca za novu crkvu za 8. svibnja o.g. na rođendan blaženog Alojzija Stepinca, čije će moći biti pohranjene u oltar crkve.
 
Svečanu proslavu župne svetkovine uveličao je svojim pjevanjem mješoviti župni zbor pod ravnanjem Željka Drevena, a na kraju mise koncert je održala ženska vokalna skupina Kirjales iz Svetog Križa Začretja.
 

Petra Jurina
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr