HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.06.2019.

Proslava Tijelova u Zaprešiću



Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, 20. lipnja 2019.  u zaprešićkoj novoj crkvi sv. Ivana Krstitelja svečano Misno slavlje predvodio je zaprešićki dekan preč. Ivan Frkonja uz suslavlje propovjednika dr. Ilije Čabraje i župnog vikara Marinka Goleka. 

Na početku Mise upravitelj župe sv. Petra apostola Ivan Frkonja pozdravio je sve nazočne te im zahvalio što su došli proslaviti „najveće Otajstvo naše vjere“ Presvetu Euharistiju koja je trajni poziv na zajedništvo i ljubav.



U prigodnoj propovijedi dr. Ilija Čabraja istaknuo je kako je svetkovina Tijelova u javnosti, osobito onoj medijskoj, zbunjuje i nudi različite odgovore koji nisu u skladu s ovom velikom svetkovinom. Kazao je kako neki Isusovi suvremenici nisu razumjeli govor o Njegovo Tijelu te su to nazvali tvrdom besjedom. Isus je uzeo jednostavne znakove - kruh i vino i preko tih simbola želio je dokazati, pokazati i reći: „Evo to sam ja“, kazao je prof Čabraja dodajući da samo Bog može množiti, lomiti i stvarati.



Napominjući da Isus nije mogao izabrati ljepše znakove nego li je kruh, jer od njega se živi, a On je naša istinska hrana. Pojasnio je kako krv u biblijskom vidu ima jedno duboko značenje, a uspoređujući srce i krv sa radom ljudskoga organizma istaknuo je kako Isusova krv treba neprestano strujati u našem vjerničkom životu.

Pojasnio je i povijesni tijek nastanak tijelovskih procesija koje nemaju za cilj da bismo se izvanjski pokazali nego je tu prisutna jedna duhovna simbolika uspoređujući naš zemaljski hod s izraelskim narodom koji je putovao pustinjom četrdeset godina. Izraelci su bili duboko svjesni da je Bog s njima, unatoč raznim opasnostima, gladi i žeđi. Tako i mi kršćani trebamo biti svjesni trajne prisutnosti Isusa Krista u našem životu. Idemo za njim i s njime u životnoj procesiji vjerujući da s Njime možemo izdržati sve životne izazove i nedaće.  


 
Ukazao je na potrebu trajne zahvalnosti Bogu gdje vjernik upravo preko današnje svetkovine Presvetog Tijela i Krv Kristove zahvaljuje, slavi Boga koji se daruje za nas i koji nas prati u našem životu. Pozvao je vjernike koji su kršteni u Njegovo ime i potvrđeni Njegovim Duhom da ostanu vjerni savezu i putuju s Isusom Kristom gdje ćemo svi zajedno doći do našeg konačnoga cilja.



Nakon pričesti velika tijelovska procesija s baldehinom i Oltarskim Sakramentom uputila se do župne crkve sv. Petra ap. gdje je uz molitvu podijeljen blagoslov s Presvetim. U svečanoj procesiji sudjelovali su članovi Udruge Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata iz Zaprešića, DVD Zaprešić, Kuburaško društvo, Lovačko društvo „Zaprešić“ i Puhački orkestar iz Zaprešića. U nošenju Neba izmjenjivali su se lovci i članovi Udruge Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata iz Zaprešića. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi mješovitog župnog zbora Sv. Cecilije.




Ispišite stranicu: