HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.01.2017.

Proslavljen blagdan sv. Anastazije u Samoboru



Samoborska župa sv. Anastazije proslavila je u nedjelju 15. siječnja 2017. godine blagdan svoje nebeske zaštitnice, mučenice koja je 25. prosinca 304. godine podnijela mučeništvo zbog vjere u Isusa Krista.
Središnje euharistijsko slavlje, u zajedništvu s više svećenika, predvodio je nekadašnji samoborski kapelan, a danas župnik župe sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu vlč. Mario Pavić.



Uvodnu riječ u misno slavlje izrekao je domaći župnik preč. Davor štuljan, naglasivši kako je „današnja nedjelja posebna za našu župu, jer slavimo blagdan naše nebeske zaštitnice, a ujedno joj posebnost daje i obilježavanje 25 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.“
U svojoj propovijedi vlč. Pavić istaknuo je kako „uvijek kada nešto slavimo želimo se okupiti zajedno. Danas smo se okupili kao Crkva, kao župna zajednica, da proslavimo sv. Anastaziju.“  Podsjetio je okupljene vjernike kako naše svece i blaženike slavimo jer nam oni svjedoče kako sačuvati dostojanstvo i vjernost, po njima otkrivamo kako svjedočiti vjeru, svatko u svom životnom kontekstu i povijesnom trenutku.



Istaknuo je sv. Anastaziju kao uzor moliteljice te potaknuo na svakodnevnu molitvu, osobito na molitvu jednih za druge, jer molitva nam daje mir, putokaz i istinu. Molitva nas povezuje s Bogom, a ako smo kao pojedinci više povezani s Bogom i kao narod ćemo biti bliži Bogu, pravdi i istini.
Na euharistijskom slavlju, uz predstavnike Grada Samobora, sudjelovale su samoborske bratovštine, udruge branitelja i Samoborska narodna garda.



Pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor pod ravnanjem maestra Darka Novosela. Za župni blagdan, župa se pripremala trodnevnicom koju su predvodili domaći svećenici preč. Štuljan i kapelan Josip Čulig te đakon Krunoslav Kolar,  uz pomoć molitvenih zajednica koje djeluju u župi. Na misama trodnevnice pjevanje su animirali zborovi mladih „Snaga Duha“ i „Ignis“ te dječji zbor „Samoborski krijes“.

Lovorka Grbac,
Župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: