Proslavljen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta

3.6.2019.Pozdravni govor kardinala Bozanića 


Hrvatsko katoličko sveučilište proslavilo je svečanim akademskim činom u ponedjeljak 3. lipnja 2019. godine svoj Dan. Svečanosti su prisustvovali Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, prvi tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanisław Błachowiak i drugi biskupi.Uvodnu riječ uputio je Veliki kancelar HKS-a kardinal Bozanić. U njoj je Kardinal istaknuo dva papinska dokumenta koji stoje kao izvor nadahnuća i putokaz za katolička sveučilišta. To su apostolske konstitucije „Ex Corde Ecclesiae sv. Ivana Pavla II. i „Veritatis gaudium“ pape Franje. Na tragu enciklike pape Franje „Laudato sì“ Kardinal je naglasio da je suvremeno društvo zahvaćeno brzim promjenama za koje  nedostaju primjereni pristupi i sredstva za njihovo čitanje i pronalaženje prikladnih odgovora. Veliki Kancelar istaknuo je neke od obilježje tih brzih promjena. To su antropološka kriza vidljiva u slabljenju smisla za otajstvo i svetost života, tehnološki iskoraci koji otvaraju nepregledno polje vrijednosti, ali i pitanja kako se odnositi prema ljudskom biću te društveni naglasci i izbori koje nerijetko usmjeravaju isključivo ekonomski ciljevi.Veliki Kancelar rekao je da u takvim društvenim okolnostima katolička učilišta nose odgovornost da istinsko Svjetlo – lux vera, dopre do svih područja života u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Veliki Kancelar progovorio je o fenomenu promicanja  slabljenja sveučilišta i centara istraživanja u širem kontekstu slabljenja uporišnih institucija. „Imam dojam da se sveučilištima namjerno želi oduzeti njihova najljepša sposobnost: gledati budućnost. Sveučilišta su, darom slobode i odgovornosti, pozvana unositi u društvo prijedloge koji neće iznevjeriti, nego – štoviše – promicati dostojanstvo čovjeka, odgovarati na njegove najdublje čežnje i čuvati nadu“, rekao je Veliki kancelar Bozanić.Visokim uzvanicima, profesorima i studentima te ostalim gostima akademskog čina obratio se i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić istaknuvši da HKS suvremenim izazovima ide u susret marljivo provodeći program širenja diplomskih (komunikologija) i doktorskih (povijest i sociologija) studija, ostvarujući istraživačke te izdavačke projekte. Rektor prof. dr. Tanjić zahvalio je Velikom Kancelaru na svemu što čini za razvoj i promociju HKS-a, kao i svim visokim gostima, naročito članovima Rektorskog zbora Republike Hrvatske, na sudjelovanju na Danu Sveučilišta čime pokazuju da je HKS važan čimbenik sveučilišne zajednice u Hrvatskoj.Lectio magistralis „Gaudium de veritate. Katolička sveučilišta i budućnost visokoškolskog obrazovanja“ održala je prof. dr. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta.

U uvodu svog izlaganja rektorica Gil je rekla da iako smo, većinom, skloni razmatrati prepreke i prijetnje modela visokog obrazovanja „u ruševinama“, umjesto da se bavimo jadom zaboravljene prošlosti, produktivno je razmisliti o sjaju sadašnjosti, jer nikada u povijesti nije postojalo vrijeme bez izazova.
U nastavku izlaganja rektorica Gil osvrnula se na sljedeća pitanja: čemu služi sveučilište, koja je važnost sveučilišta i kako bi se sveučilišta trebala organizirati? „Priroda je katoličkog sveučilišta da bude 'akademska zajednica koja strogo i kritički pomaže u zaštiti i unapređenju ljudskog dostojanstva te kulturnog nasljeđa istraživanjem, obrazovanjem i različitim uslugama ponuđenim lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici'“, istaknula je rektorica Gil.Svoje izlaganje završila je riječima iz govora pape Franje koje je izrekao prigodom primanja nagrade Karla Velikog 6. svibnja 2016. godine: „Ova kultura dijaloga trebala bi biti sastavni dio obrazovanja u našim školama, koje prelazi granice disciplina, te pomoći dati mladim ljudima alate potrebne za rješavanje sukoba na način koji je drukčiji od onoga na koji smo navikli. Danas nam je prijeko potrebno da gradimo 'koalicije' koje nisu samo vojne i gospodarske, nego kulturne, obrazovne, filozofske i vjerske. […] Naoružajmo naše ljudi kulturom dijaloga i susreta.“Uzvanicima su se obratili i prof. dr. sc. Dijana Vican predsjednica Rektorskoga zbora i rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja RH, dr. Mate Granić, izaslanik Predsjednice RH, akademik Zvonko Kusić, izaslanik Predsjednika Vlade RH i akademik Željko Reiner potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora RH.

Svečani akademski čin uveličali su pjesmom članovi zbora studenata HKS-a.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr