HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.12.2017.

Proslavljen treći dan trodnevnice na Švarči u Karlovcu



U župnoj crkvi na Švarči, proslavljen je i treći dan trodnevnice posvećene našem zaštitniku župe sv. Franji Ksaverskom. Današnja tema je nosila naziv: Bdijenje, a voditelj je bio fra. Marino Kuzminski.

Program duhovne obnove počeo je, kao i prethodna dva dana, sakramentom ispovijedi i molitvom krunice, a središnji događaj je bio svečano euharistijsko slavlje koje je u koncelebraciji sa župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, predvodio i nadahnuto propovijedao fra. Marino Kuzminski, dok je cijelo misno slavlje glazbeno pratio poznati pjevač Čedo Antolić sa župnim zborom "Hrid" iz Zagreba.



U molitveno-duhovnoj atmosferi nazočnih vjernika, predvoditelj euharistijskoga slavlja fra. Marino je na početku svoje homilije, kako bi nas što bolje uveo u temu susreta, spomenuo evanđelje vezano uz bdijenje (Lk 21,34-36) te približio onaj sadržaj koji je želio izreći vezano uz pojam bdijenje, a ovo je samo jedan dio njegove homilije: „Evanđelista Luka nam u jednom izričaju govori kako možemo misionariti za Krista, a to je bdijte i budni budite. Vjerujem da smo ovdje okupljeni zato što smo Krista upoznali i što se želimo što bolje u ovom došašću pripremiti za Kristov dolazak. To jest jedan vid bdijenja pohađati zornice, ali uvijek nam nedostaje mira, ljubavi, dobrote.

Mnogo puta gledamo u svece kao u sv. Franju Ksaverskoga i druge, te mislimo njima je bilo lako, Bog im je sve dao, sve su mogli što su htjeli. Ali, kada bi istinski pogledali njihov život onda bi vidjeli da su krvavi križ nosili, da su prošli svoju golgotu. Nije jednostavno biti budan u ovome svijetu, jer nas mnogo toga vodi u krivome smjeru. Žao bi mi bilo kada bi vam ovo došašće proteklo samo u izvanjskom pripremanju (uređivanje kuće, izvana lijep izgled), a nutrina prazna. Zato se trebamo probuditi i shvatiti da nije smisao ovoga došašća na vanjskim i površinskim stvarima, nego je smisao gledati u svoje srce i dopustiti da se Bog rodi u našemu srcu, a ne može se roditi ako smo se prepustili samo ovome svijetu.



Zato je lijepo biti misionar koji pažljivo gleda u svoje srce, koji se odlučuje na promjene, koji svoj život povjerava Bogu. Svako jutro će nam biti upućena Božja Riječ, svaki dan će nas Bog zvati i govoriti - promijeni se, živi drugačije, nemoj se loviti na stvari koje su ti ne potrebne u životu, ovaj život je toliko kratak, sve što nam treba je ljubav, dobrota, zdravlje, mir u obitelji. To je smisao Božića.“

Na kraju svoje homilije, fra. Marino, je zaključio: „Draga braćo i sestre, želim da ovo vrijeme došašća provedete, zaista, u molitvi, da budete radosni navjestitelji Isusa Krista da budete oni koji se neće sramiti onoga 'tko su' i 'što su' t.j. da znate prepoznati svoj identitet, te da ne težite za krivim stvarima. Po zagovoru sv. Franje Ksaverskoga koji razumije naše težnje, neka vam srce bude uvijek čisto i spremno odazvati se na Božji poziv. Amen.''  

         .

Odmah nakon euharistijskoga slavlja uslijedilo je kraći koncert duhovnih šansona poznatog glazbenog umjetnika Čede Antolića i njegovog sina, te župnoga zbora Hrid iz Zagreba. Mnoštvo prisutnih vjernika, župljana, a i hodočasnika iz drugih župa grada Karlovca i šire bilo je oduševljeno njihovim programom.

Na kraju možemo zaključiti da su ova tri dana, zaista, bila prekrasna, te puna duhovnih plodova i Božje milosti, te u skladu s tim je na kraju euharistijskoga slavlja fra. Marino zazvao Božji blagoslov na cijelu župu i župljane, kao i na sve prisutne vjernike i hodočasnike.
                                                                                                     
Juraj Grabovac,
                                                                           župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: