HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.10.2020.

Slavlja krštenja u brojnim obiteljima Zagrebačke nadbiskupije

Protekloga je vikenda u Zagrebačkoj nadbiskupiji troje djece iz brojnih obitelji primilo sakrament krštenja.
 
Na blagdan svetoga Luke, u nedjelju 18. listopada, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u župi svetog Mihaela arkanđela u zagrebačkoj Dubravi predvodio je misno slavlje tijekom kojeg je krstio blizance Josipa i Mariju Magdalenu, četvrto i peto dijete u obitelji Glasnović. U euharistijskom slavlju koncelebrirao je župnik  fra Branko Lipša, dekan remetskog dekanata te fra Ante Crnčević.



Biskup Šako na početku svoje homilije, osvrćući se na nedjeljno Evanđelje (Mt 22, 15-21) u prikazu farizejskih učenika koji s herodovcima Isusa pitaju; „Je li dopušteno dati porez caru ili nije?“ pojasnio da Isus ne upada u njihovu zamku već ih naziva licemjerima.  „Podajte caru carevo“, Isus, pojasnio je biskup, mijenja riječ platiti u podati odnosno vratiti ono što je dano. Pred okupljenu župnu zajednicu biskup Šaško postavio je pitanje što sve primamo od države? Istaknuvši pri tom da smo primili vidike obrazovanja, zdravstvene skrbi, kulture te da bi bilo dobro kada bi mogli reći da je država ljudima dala pravednost – one vrednote kao što su zaštita, socijalna sigurnost i tome slično.

„Obično se kaže da se vraća dug prema obitelji, dug državi, zajednici. Ako dublje razmislimo vidjet ćemo da smo dužni istupati prema tomu – prema ljudima, prijateljima, liječnicima, prema onima koji su nas naučili voljeti i vjerovati. Prema tražiteljima Boga prema onim malenim ljudima koji daju okus i smisao našega življenja. Podati cezaru, vratiti državi, znači pridonositi zajedničkom dobru. Plaćati porez znači doprinositi da bi sve službe mogle služiti svima, da bi se gradilo, održavalo, razvijalo svima u korist“, kazao je pomoćni biskup.

Govoreći o tome kako nije teško te Isusove riječi primijeniti na suvremena pitanja o tome treba li plaćati poreze, prireze, doprinose ako postoje ljudi u tom istome društvu koje to zlorabe, koji ono što je društvo uložilo ne vraćaju nego uzimaju za sebe, biskup Šaško naglasio je da se i pri tom treba ponašati kršćanski; dati porez i upozoravati na glas savjesti – upozoravati na pravednost, odnosno pokušati ispraviti ono što u takovom društvu ne valja. „I Bogu treba vratiti ono što je Njegovo. Bogu pripada čovjek. Svaki čovjek dolazi na svijet kao život koji sjaji poput dragocjenog zlatnika na kojem je utisnuta Božja slika i natpis – Ti pripadaš Božjoj brizi, upisan si u Njegovu ljubav. Vrati, dakle, ono što pripada Bogu, vrati Bogu samoga sebe. Caru ono što je njegovo. Caru stvari, Bogu ljude. Caru zlato i srebro, Bogu čovjeka“ istaknuo je.

Upućujući riječi obitelji Glasnović, majci Ljubici i ocu Pašku koji su došli krstiti svoju djecu: Josipa i Mariju Magdalenu, biskup Šaško kazao je da je svako stvorenje čudo – remek djelo koje u sebi nosi život Stvoritelja u otkucajima srca, u disanju, u pogledu, u pokretu. „Pred nama je ovdje još snažnija poruka u ovim čudesnim stvorenjima koje krstimo. Ovo naše slavlje predivna je slika tog vraćanja, tog povratka Bogu, tog našeg ulaska u vječnost“, zaključio je biskup Šaško.
 

 
Župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije vlč. Norbert Ivan Koprivec također je na misijsku nedjelju 18. listopada ove godine, za vrijeme mise krstio, kao izaslanik Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije, Ivana Mariju jedanaesto dijete obitelji Jaroš.

Na početku homilije, obraćajući se župljanima i obitelji, župnik Koprivec je čestitao roditeljima na hrabrosti i otvorenosti životu, istaknuvši da je veliki dar župnoj zajednici novi život, koji su na svijet donijeli roditelji Marijana i Siniša. “Biti odan Bogu i njemu služiti iskrena srca. To je poziv današnje zborne molitve. Služiti Bogu. On treba biti prvi u svem našem djelovanju. Činilo se da je tako bilo kod farizeja, pismoznanaca pa i kod herodovaca. Međutim svi oni gledali su svoje interese te su se čak udružili protiv Isusa. Tražili su način kako ga uhvatiti u riječi te ga nakon toga ukloniti. Isusu postavljaju klopku pitanjem: »Učitelju! Je li dopušteno dati porez caru ili nije?« Nadali su se da će Isusa uhvatiti u riječi. Isus međutim poznaje njihove namisli. Poznaje ih dobro: da su licemjeri, dvolični tj. jedno govore a drugo misle. Njegov odgovor je neočekivan i jasan. No Isus ide dalje: „Podajte Bogu Božje.“ Bogu pripada slava, čast i hvala. Učenici farizejski ne daju ono što Bogu pripada. Više drže do cara nego do Boga. Prihvaćaju cara, a ne prihvaćaju Isusa kao Mesiju. Zato Isus kaže da treba Bogu dati što pripada Njemu. Komu mi iskazujemo slavu, čast i hvalu? Politici, novcu, sebi?” postavio je pitanje župnik Koprivec.

U nastavku homilije Župnik je istaknuo: “Božje je važnije od careva. Prvo u životu mora biti ono što je Božje, što pripada Bogu. Čovjek pripada Bogu. Plaćati porez caru je potrebno, a u priznavanju Boga svojim Gospodinom nema kompromisa. Bog je stvoritelj svega, sve njemu pripada, pa tako i car i svi vladari. Ispravan odnos prema Bogu uvjet je ispravnog odnosa prema svemu drugom. Božje prvenstvo mora biti u ljudskom srcu jer ono je njegova slika. Blago živog Boga naše je srce. Vratimo se zbornoj molitvi: ostati odan Bogu uvijek i njemu služiti iskrena srca. Danas slavimo svjetski Dan misija. Misija svakog kršćanina je da svjedoči Isusa koji je svjetlo svijeta. Misija svakog kršćanina jest da sve ljude vodi k Bogu i svim ljudima donosi Boga. Svaka Euharistija je susret s Bogom. Njemu ide sva slava, čast i hvala! On je iznad svih vladara. Njemu se jedinom klanjajmo i služimo”, zaključio je propovijed vlč. Koprivec.



Ovom prilikom obitelji, koja uz malog novokrštenika ima još šest djevojčica Mariju, Tereziju, Bernardicu, Ivanu, Katarinu, Mirnu Mariju i četiri dječaka Ljudevita, Franju, Mihaela i Josipa Mariju, od kojih su trojica ministranti, uručen je prigodni dar Nadbiskupije. Zagrebačka nadbiskupija, vođena nakanom da se u župnim zajednicama što više promiče izvorna i cjelovita istina o životu, braku, obitelji i odgoju djece, odlučila je da na krštenjima djece iz brojnih obitelji bude nazočan biskup ili delegat NDS-a kao moralna i duhovna potpora konkretnoj obitelji u zajedništvu s cijelom župnom zajednicom na misnom slavlju.
 
Foto: M.A./Marija Kirinić i Franjo Jaroš
Martina Andrijević/Snježana Kirinić Grubić
Ispišite stranicu: