HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.05.2019.

Središnja proslava svetkovine župne zaštitnice sv. Jelene Križarice u Zaboku i proslava bračnih jubileja



Od 17. do 19. svibnja u župi svete Jelene Križarice u Zaboku održana je trodnevna duhovna priprema uoči župnog blagdana. Duhovnu obnovu predvodio je p. Josip Sremić iz Družbe Isusove koji je voditelj mnogobrojnih duhovnih obnova u Opatiji, kako za svećenike tako i za vjernike laike, a rado se odazvao na poziv župnika vlč. Marijana Culjaka.

Vjernici su mogli čuti nadahnute propovijedi i pridružiti se molitvi za duhovnu obnovu i rast naše župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta. Uoči proslave Dana Župe i Grada Zaboka u nedjelju19. svibnja misno slavlje predvodio je p. Sremić u koncelebraciji preč. Silvija Milina, dekana senjskog i župnika u Sv. Jurju, domaćeg sina svećenika vlč. Tomislava Krajačića i župnika Marijana Culjaka.

"Ljubite jedni druge!" - Isus to zove "novom zapovijeđu". To je temeljna zapovijed Evanđelja: Boga ljubiti svim srcem, a bližnjega kao samoga sebe. Nitko ne želi sebi da bude odbijen ili omražen. Svatko se osjeća dobro, ako zna da je zaštićen u ljubavi drugoga. Isus je govorio da mi sami trebamo pokloniti ljubav. A to je puno teže. 



"Što znači ljubiti jedni druge, ako se ne susrećemo s uzvraćanjem ljubavi? I tada: što znači ljubiti jedan drugoga, ako sam od drugoga bio iskorišten, prevaren, ožalošćen, povrijeđen? Sve je lijepo i pravo ako je ljubav obostrana, ako su davanja i primanja u dobroj ravnoteži. Preporučimo i sebe i sve ljude zagovoru svih svetih: oni već smiju sudjelovati u vječnoj radosti koju Bog daruje izabranima svojim. Marija, Djevica i majka Božja, neka bude i naša majka i zagovornica kod svoga sina Isusa Krista ali i Vaša nebeska zaštitnica sveta Jelena Križarica", istaknuo je p. Sremić.

U nastavku homilije, p. Sremić obratio se bračnim parovima jubilarcima. Stavio je naglasak na tri stvari kao najvažnije i možemo reći temelj svakog bračnog odnosa, a to su molitva, dijalog i intimno darivanje supružnika. "To je osnova koja sakrament braka drži živim, snažnim, iskrenim i održivim. Obitelj se temelji na dubokom međusobnom odnosu muža i žene, podržanom ljubavlju i međusobnim razumijevanjem, jer ljubav između oca i majke nudi djeci veliku sigurnost te ih poučava ljepoti vjerne i trajne ljubavi. Naviještati potpunu istinu o obitelji, utemeljenoj na braku poput domaće Crkve i svetišta života, velika je odgovornost sviju nas, ali vi ste to dragi slavljenici potvrdili svojim životom i primjerom. Obitelj može napredovati, rasti i razvijati se ako omogući da u nju uđe pomoć odozgo, od Boga. Teško je nositi život bez vjere, teško je izdržati kušnje bez snage i milosti. Toga smo svjesni kao vjernici koji to možemo i svojim iskustvom potvrditi", zaključio je homiliju p. Sremić.

Nakon homilije uslijedila je zahvalna molitva bračnih parova koju je napisao župnik Marijan Culjak, a njih ukupno 12 je ponavljanjem i zahvaljivanjem izrečenih riječi obnovilo svoju vjernost koju su si obećali na dan svoga vjenčanja s upaljenim svijećama koje su simbolizirale njihova sjećanja na sam čin sakramenta ženidbe.



Svoje obljetnice proslavili su:

15-u obljetnicu: Ivan i Suzana Matešić
25-u obljetnicu:  Mario i Ljiljana Sever
30-u obljetnicu: Zdenko i Višnja Borovčak  i Lidija i Branko Pevec
35-u obljetnicu: Zvonko i Natalija Belošević
45-u obljetnicu: Ivan i Štefica Tuđa i Robert i Biserka Pečnik
50-u obljetnicu: Ivan i Ivanka Huić, Ante i Ljubica Pavičić, Petar i Slavica Repovečki, Branko i Ana Frgec i Andrija i Agata Bedeniković.

Svakom od bračnih parova osobno je čestitao vlč. župnik uručivši im prigodne zahvalnice i poklon u ime župne zajednice svete Jelene Križarice koje je pripremio svojim umjetničkim rukama. Naši gosti već po tradiciji župljani župe sv. Jurja iz Senja u sklopu misnoga slavlja otpjevali su nam poznatu njihovu pjesmu "Gospe ribara težaka" te oduševili sve nazočne svojim skladnim glasovima.

Nakon slavlja uslijedila je procesija oko župne crkve u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-a Zabok, limena glazba, kuburaši, koji su svojim pucanjem obilježili samu večer proslave, lovci te članovi Ansambla Zabok koji su nakon misnog slavlja održali kulturno umjetnički program na trgu ispred crkve. Na kraju, domaćin susreta župnik vlč. Marijan zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na prekrasnom danu, zatim propovjedniku na nadahnutim riječima, kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, orguljašici kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju. Misno slavlje svojim je pjevanjem uljepšao župni zbor. Grad Zabok već je tradicionalno počastio sve vjernike i građane prigodnim domjenkom na čemu im zahvaljujemo.

NASTAVAK TJEDNA SVETE JELENE KRIŽARICE

PONEDJELJAK 20.05.2019.

18.30 sati SVIBANJSKA POBOŽNOST
19.00 sati sveta Misa koju predvodi vlč. župnik

UTORAK 21.05.2019.

18.30 sati SVIBANJSKA POBOŽNOST
19.00 sati sveta Misa koju predvodi vlč. župnik

SRIJEDA 22.05.2019. SVETA JELENA KRIŽARICA DAN ŽUPE I GRADA

Na sam blagdan svete Jelene Križarice u župi mise su po rasporedu u 10.00 sati i 18.00 sati.
Svečano misno slavlje u Župi svete Jelene Križarice u Zaboku započeti će  u 10.00 sati u koncelebraciji s svećenicima iz Krapinskog dekanata i domaćim župnikom Marijanom Culjakom.
U 18.00 sati večernja sveta mis akoju će predvodi vlč. župnik za sve one koji su prijepodne bili na svojim radnim mjestima ili opravdano spriječeni dolaskom na središnje misno slavlje.
19.00 sati svečana sjednica Gradskog vijeća grada u osnovnoj školi.

NEDJELJA 26.05.2019.  ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

07.30 h jutarnja misa
10.00 h župna

19.00 h PREDSTAVLJANJE ŠESTE ZBIRKE POEZIJE I PROZE vlč. župnika

U zabočkoj Osnovnoj školi „Ksavera Šandora Đjalskog“ u nedjelju  26. svibnja 2019. godine s početkom u 19.00 sati održati će se predstavljanje šeste zbirke pjesama i proze  zabočkog župnika Marijana Culjaka pod nazivom „Noć svjetlom obasjana“. O knjizi će govoriti monsinjor Valentin Pozaić, biskup u miru, monsinjor Ivan Miklenić, prečasni Silvio Milin dekan Senjskog dekanata,  dr. Ivica Balagović te sam autor vlč. Marijan Culjak. Nakon zbirki pjesama „Pjesmom za dušu“, „Susret s prijateljem“ , „Poziv na drugu obalu“, „Razgovor s prahom i pepelom“, i „Jadranska svitanja“ zabočki župnik Marijan Culjak priredio je novu jedinstvenu knjigu koja je objavljena u izdanju „Glasa Koncila“.

O AUTORU

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine, u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Diplomirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu 1980. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, nešto duže u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku, a obnašao je i dužnost dekana Krapinskoga dekanata.

Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajan je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka „Zlatno srce“, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj – Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi „Muži zagorskog srca“. Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

Pripremio: Darko Fiket,
župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: