HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.03.2020.

Susret prve skupine polaznika Trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije na temu „Pastoral osoba s invaliditetom“

 U ponedjeljak 9. i utorak 10. ožujka u prostorima Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu održan je redoviti susret svećenika, polaznika Trajne formacije na temu „ Pastral osoba s invaliditetom. Predavanja i radionice u sklopu susreta održali su vlč. Lenardo Šardi, povjerenik za osobe s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije i prof. Ivana Peček, defektolog i vjeroučiteljica u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Susretu se uz voditelja Trajne formacije vlč. Tomislava Hačka, pridružio i pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

Govoreći o Povjerenstvu za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji koje je osnovano 2019. godine u Varaždinskoj biskupiji, vlč. Šardi napomenuo je kako je širok spektar rada samoga Povjerenstva jer obuhvaća osobe sa oštećenjem vida i sluha kao i gluhoslijepe osobe, osobe s intelektualnim teškoćama, poremećajem iz spektra autizma, raznih oblika tjelesnih oštećenja, višestrukih oštećenja, invalide rada, osobe sa multiplom sklerozom kao i njihove obitelji.



Govoreći o obiteljima osoba s invaliditetom vlč. Šardi svratio je pozornost na važnost komunikacije s  tim obiteljima kojima je često puta, uz konkretu fizičku pomoć i brigu oko njihovih članova, potrebna bratska, ljudska blizina i riječ podrške i ohrabrenja. Također, vlč. Šardi upoznao je polaznike Trajne formacije sa dokumentima hrvatskih biskupa koji govore o pastoralu osoba s invaliditetom.  Napomenuo je pritom, osvrčući se na te tekstove, kako je prvo potrebno ukloniti fizičke barijere koje onemogućavaju takvim osobama da uopće priđu bogoslužnom prostoru ili vjeronaučnim dvorana župe te je citirajući papu Benedikta XVI. svratio pozornost na važnost cjelokupne župne zajednice koja je uz vodstvo svećenika pozvana jačati osjećaj odgovornosti za osobe s invaliditetom te ih nastojati zajednički snagama što je više moguće integrirati u radviti život župe.

Govoreći o osobama s invaliditetom, napose o djeci s teškoćama u razvoju, prof. Peček svratila je pozornost okupljenim svećenicima na često korištenu nepravilnu terminologiju koja u prvi plan stavlja oštećenje pojedinca, te naglasila kako uvijek govorimo o osobama – osobama s invaliditetom, osobama s oštećenjem sluha,osobama s oštećenjem vida itd. Prof. Peček prisutnima je također približila načine prenošenja sadržaja vjere djeci s poteškoćama u razvoju napominjući kako je potrebno sadržaj prilagoditi kognitivnim i psihosomatskim sposobnostima djeteta te se služiti pomagalima poput slika, gesta, predmeta koji djeci pomažu u prihvaćanju i razumijevanja sadržaja koji im se prenosi. Nadalje, prof. Peček je naglasila važnost suradnje roditelja i svećenika, kao i roditelja i vjeroučitelja te vjeroučitelja i svećenika, te zaključila kako su u katehetskom radu s djecom koja imaju teškoće u razvoju vjeroučitelji prepušteni vlastitoj kreativnosti i idejama jer nedostaju prikladni katehetski materijali za rad koji mora biti obilježen strpljenjem, smirenošću i optimizmom.



U drugom dijelu susreta svećenici su hodali u cipelama osoba s invaliditetom te se kroz pripremljene radionice upoznali sa poteškoćama na koje nailaze osobe s invaliditetom, a mogli su vidjeti i neke od materijala koje je za potrebe kateheze i vlastite nastave pripremila prof. Peček teim na taj način približila kako se prenosi katehetski sadržaj djeci s poteškoćama u razvoju te kako ih se priprema osobito za sakramente kršćanske inicijacije. Susret je završio zajedničkom raspravom i razmjenom iskustava te je zaključeno kako su svi pozvani prepoznavati potrebite u vlasititoj sredini te ulagati više zajedničkihi napora da i osobe s invaliditetom budu redovito i  više uključene u katehetski proces i redoviti život župe.
Ispišite stranicu: