U Konjščini proslavljen blagdan sv. Dominika

10.8.2017.U utorak, 8. kolovoza 2017. godine u župi svetog Dominika u Konjščini, proslavljena je svetkovina svetog Dominika, zaštitnika  župe i općine Konjščina.
Svete mise su se slavile u 8 sati, koju je predvodio domaći župnik vlč. Milan Pušec, te svečana misa u 11 sati koju je predvodio o. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Prisutni su bili svećenici dekanata, te šire, bogoslovi, sjemeništarac, vjernici koji su došli tražiti zagovor svetog Dominika. Na svečanoj misi pjevao je „Zbor sveti Dominik“ pod vodstvom prof. Snježanom Krivak.

U svojoj propovjedi prof Slavko Slišković približio nam je život i rad svetog Dominika. Potaknuo je nas vjernike da nam sv. Dominik bude uzor u vjerničkom životu, ali isto tako da se svetom Dominiku koji je za života bio prijatelj Božji možemo s pozdanjem uteći u zagovor. Otkrio nam je „crtice" iz života sv. Dominika. Kao mladi student koji je imao skupocjene knjige, kada je vidio siromašne i gladne ljude oko sebe, odlučio ih je prodati i osnovati pučku kuhinju u kojoj su se mnogi hranili. Jednom drugom prilikom kada je vidio majku čiji je sin jedinac upravo umro, toliko se sažalio nad njome, znajući da je više neće imati tko zaštititi, da je uskrisio njenog sina.

Istaknuo je kako je sv. Dominik znao vidjeti i prepoznati materijalnu bijedu i priskočiti u pomoć, no još važnija i veća je duhovna bijeda, duhovno siromaštvo kojega je itekako sv. Dominik prepoznavao. Sv. Dominik, napomenuo je prof. Slavko bio je vrlo učen i obrazovan čovjek, koji se odrekao lagodnosti života, i koji je sav svoj život posvetio propovjedanju. Obračajući se okupljenima o. Slišković je rekao da ne moramo svi u pravom smislu biti propovjednici kakav je bio sv. Dominik, niti to možemo biti, ali svakako sv. Dominik može nam biti uzor u vjerničkom životu, jer i mi kao vjernici koji Isusa nosimo u srcu možemo svjedočiti svijetu o Božjoj ljubavi i dobroti tako što ćemo se međusobno ljubiti, baš kao u prvim vremenima kada su za prve kršćane rekli "gle kako se ljube". Profesor nam je kroz sliku rijeke Jordana koja je puna riba i života i slijeva se u Galilejsko more, koje je okruženo prekrasnim cvijećem, i koje dalje otječe u Mrtvo more, koje je bez života u sebi, želio prikazati kakvi mi vjernici u svome zemaljskom životu trebamo biti.

Svakako kao i rijeka Jordan i Galilejsko more, moramo nositi život i radost u sebi, ali ne samo u sebi, nego smo ga po primjeru sv. Dominika dužni dijeliti i drugima. Sveti je Dominik imao velike milosti i darove od Boga i nije ih zadržao samo za sebe, nego ih je dijelio sa drugima, jer milosti koje primamo od Boga nisu samo za nas nego su one za cijelu crkvu, za svu djecu Božju. Na svojim putovanjima kroz južnu Francusku, žalostan se susreo sa teškim posljedicama katarske hereze. Susreo je žene u teškom grijehu, pomažući im, da se oslobode grijeha. To ga je potaknulo da utemelji žensku grupu budućeg reda propovjednika.

Na kraju propovjedi prof. Slavko je cijelu našu župu, sve nas prisutne preporučio sv. Dominku i nebeskoj Majci u zagovor. Slaveći župnu svetkovinu vlč. Milan pozvao je župljane župnim proglasom da u godini svetog Josipa, koju je proglasio kardinal Bozanić, na poseban način do iduće proslave svetog Dominika stavimo naglasak na mlade kroz rad i molitvu. Nakon svete mise,  župljani i hodočasnici, nastavili su zajedništvo na tradicionalnom prošćenju.

Proglas župnoj zajednici Sv. Dominika Konjščina

U godini sv. Josipa koju je za našu Zagrebačku nadbiskupiju proglasio uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u prigodi naše župne svetkovine Sv. Dominika
pozivam sve župljane da od danas do slijedeće svetkovine sv. Dominika 08.08.2018. posebnu pozornost rada i molitve usmjerimo prema mladima naše župe.
Stoga u godini sv. Josipa neka ova godina osobito bude POSVEĆENA ŽIVOTU MLADIH NAŠE ŽUPE.

Zajedno sa preč. Blažom, bogoslovom Markom i sjemeništarcem Lukom pozivam sve članove župe, molitveni vijenac Žive krunice, zbor Sv. Dominika,
zajednicu Dobri Pastir i sve ljude dobre volje da otvore raspoloženje srca i prostore životnih aktivnosti u Crkvi i društvu
kako bi mladi mogli susresti u ovom lijepom kraju ozračje gdje mogu ostvarivati svoje plemenite mladenačke čežnje i kršćanske inicijative.

Sve naše želje, osjećaje, rad i žrtve povjeravam zagovoru naše Nebeske Majke, kao i sv. Dominiku, bl. Augustinu Kažotiću, bl. Alojziju Stepincu i bl. Ivanu Merzu.
Geslo naših nastojanja i zauzetosti za mlade biti će:

„ISUS KRIST – U SVAKOJ GENERACIJI U NOVOJ LJEPOTI.“ (sl. Božja Marica Stanković).

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr