U Nacionalnom svetištu u Karlovcu predstavljen film "Glavu dole ruke na leđa"

20.2.2020."Glavu dole ruke na leđa" - dokumentarno igrani film predstavljen je u četvrtak 20. veljače 2020. godine u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Film je predstavio Predrag Mišić, branitelj Vukovara i jedan od naratora u filmu. Gospodin Mišić nakon filma odgovarao je na postavljenja pitanja koja su uslijedila tek nakon nekoliko minuta šutnje. Naime nakon završetka projekcije filma su ostali sjediti u šutnji što govori o jakom dojmu koji je film ostavio na stotinjak okupljenih posjetitelja.

Ovaj dokumentarni film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja - neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe.Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Film ukršteno prati te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljavanje. Putem iskaza samih branitelja osvijetljeni su zadnji dani borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Ispričano je putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno su predočeni svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života.

Branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma, obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život. Projekciju filma uz Nacionalno svetište organizirao je gospodin Tomislav Butala sa svojim prijateljima. (A.S.)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr