HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.11.2015.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

»Istina o bl. Alojziju Stepincu: na dobro Hrvata i Srba«, naslovna je tema novog broja Glasa Koncila, s nadnevkom 29. studenoga, posvećena međunarodnom znanstvenom skupu »Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskoga rata i poraća«, održanom 24. studenoga u Zagrebu.

Uz detaljan tematski izvještaj novinara Tomislava Vukovića i fotografa Bernarda Čovića donijeti su naglasci s predavanja, ali i popratnih događaja, izložbe »Alojzije Stepinac u slici i riječi«, kao i predavanju dr. Esther Gitman dan uoči skupa.

Sve je završeno raspravom predavača gdje je istaknuto da blaženi Stepinac u političkim kušnjama nije zaboravio da je svećenik, biskup i predvodnik Božjeg naroda.

»Prilika za oslobođenje« naslov je komentara urednika Ivana Miklenića, u kojem tematizira aktualni hrvatski politički trenutak postizbornih pregovora. »Baš zato što se sve do sada izostalo iskreno i stvarno suočavanje s totalitarnom komunističkom prošlošću, koja je pod plaštem antifašizma na javnoj sceni oživjela i sve više uzimala maha, sadašnja u stanovitom smislu pat-pozicija za ostvarenje saborske većine posebno je povoljan i odlučujući trenutak za postizanje stvarno humanoga i demokratskoga konsenzusa za nužno oslobođenje hrvatskoga društva«, piše među ostalim Miklenić.

U intervjuu mr. Aleksandra Selak Živković, potpredsjednica Hrvatske mreže protiv siromaštva, napominje da treba prekinuti »spiralu šutnje« o siromašnim područjima u Hrvatskoj »Razlikama u razvijenosti sjevera i juga pridonosi dodatno činjenica da su određena područja bila izvan hrvatskoga političkoga ustroja pet godina, na primjer područja od posebne državne skrbi.

To su još uvijek područja koja nisu zaživjela ni ekonomski ni populacijski. Siromaštvo na tim područjima čini se nečujnim i tomu smo se problemu i mi kao mreža odlučili posebno posvetiti«, rekla je mr. Selak Živković.

Odgojiteljica, pedagoginja i fonetičarka Marija Vučetić iz Sesveta vjernica je laikinja aktivna u Crkvi te svjedoči o „prvoj crti“ crkvenoga života. Reportaža je iz Kašine, župe Zagrebačke nadbiskupije, iz koje župnik Matija Pavlaković i vjernici svjedoče o obnovljenom »ruhu« na bistričkoj ruti i ljepoti življenja u mjestu na rubu Parka prirode Medvednica.

U rubrici »Drugačiji su među nama« svoja iskustva podijelila je Vlasta Zmazek, predsjednica »Debre«, društva oboljelih od bulozne epidermolize. Izneseno je i svjedočanstvo mlade Larise Šrgač, koja živi sa srčanom bolešću. Susret u Godini posvećenog života predstavlja palotinca o. Jozu Ivića, od odrastanja u Donjoj Tramošnici, preko školovanja u Zagrebu i Rimu, do služba u Vinkovcima i Zaprešiću.

Uz Godinu posvećenog života novinar Vlado Čutura iznio je nastojanja Katoličke udruge »Lovret« i Dom za starije i nemoćne »Matošić«.

Rubrika „Put u slobodu“ priča je o obiteljskom zajedništvu obitelji Josipe i Ivice Dobranića, koji su u Zajednici Cenacolo pronašli Boga i oblikovani u nove, zrelije osobe, danas roditelje četvero djece.

Donijeta su i dva susreta – s pjesnikom Dragom Čondrićem koji je počeo pisati tek u 65. godini i objavio pet zbirki pjesama u kratkom roku, te mo. Matijom Novakovićem, predsjednikom umjetničke udruge »Konavle Art« i festivala »Glazba i riječ«.

U redovitoj rubrici „Propisi-pravo-pravda“ Stjepan Androić piše o selu i poljoprivredi koji čekaju promjene, dočim Valerije Vrček u „Prigovoru znanosti“ analizira mogućnosti Hrvatske očišćene od smeća. Ususret došašću meditacije piše nagrađivani autor Marijan Gubina, a dr. Josip Sabol u „Teološkom osvrtu“ promišlja put traženja idealnoga hrvatskog društva. Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljena je vjera u životu i slikarstvu Zdenke Sertić, a duhovna poezija podsjeća na životno djelo Zlatka Tomičića. „Kako prijatelja vratiti k vjeri?“, pitanje je iz rubrike „Naši razgovori“.

Mnogo je vijesti posvećeno 18. studenom, Danu sjećanja na žrtvu Vukovara, i jednoj koloni sjećanja, kako u gradu heroju, tako i napaćenoj Škabrnji u zadarskom zaleđu.

Objavljeno je i šest osvrta na aktualne društvene teme, izbor iz RTV programa i zanimljivi prilozi iz drugih medija . Posljednja, četrdeseta stranica donosi četiri zanimljive priče, enigmatski kutak i karikaturu Srećka Puntarića Felixa ususret došašću. (tš, gk)



Ispišite stranicu: