HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.07.2017.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Veliki požar koji je trećega srpanjskog tjedna zahvatio splitsko područje i pojedine dijelove grada pokazao je vjerničku solidarnost i zajedništvo u nevolji, pa se novi broj Glasa Koncila s nadnevkom 23. srpnja otvara tom naslovnom temom i fotografijom.

Požare su gasili vatrogasci te molitve i zazivi vjernika – glavna je poruka teksta u kojem su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, dvojica župnika s opožarenih područja te vjernici laici opisali borbu, s krunicom u rukama, s vatrenom stihijom koja je prijetila i pojedinim crkvama.

Završetak rada Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika bl. Alojzija Stepinca povod je komentara zamjenika glavnoga urednika Branimira Stanića "Trijumf Stepinčeva mučeništva".

Među ostalim piše: "Nije presmiono zaključiti da u odnosima Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve nakon završetka rada komisije više ništa nije isto. Pokazalo se da je mučeništvo za vjeru snaga koja spaja i ono što je zbog brojnih povijesnih rana naizgled nespojivo te da omogućava susret i dijalog, a da ničim ne uvjetuje bilo koju stranu da se odrekne svojih načela."

Sugovornik Glasa Koncila dr. Ivan Župan predvodnik je inicijativa za zaštitu vrsta iz Jadranskog mora koji u intervjuu svjedoči da su naši proizvodi iz ribarstva sigurno zdravi za svakodnevnu konzumaciju, što treba zahvaliti čistoći hrvatskoga mora koje je izbjeglo kontaminaciju teške industrije.

Dr. Župan također govori: "Treba poraditi na razvijanju kulture konzumacije ribljih proizvoda počevši od vrtića pa prema starijima. Tu hrvatska ima mnogo prostora za napredak u skorijoj budućnosti."

Kako rodna ideologija podriva naravne postavke ljudske spolnosti piše se u tekstu izazvanom javnim savjetovanjem o tzv. Istanbulskoj konvenciji Vijeća Europe koje traje do 3. kolovoza. Brisanje razlika među spolovima put je razaranja braka i obitelji, stoji u tekstu u kojem se prenose promišljanja prof. Dijane Jakovac-Lozić sa splitskog Pravnog fakulteta, a donose i brojni primjeri iz Hrvatske i svijeta gdje je rodna ideologija već na djelu.

Hrvatski misionar u Brazilu o. Milan Knezović u susretu na stranicama Glasa Koncila svjedoči kako je biti dušobrižnik u području gdje vladaju masoni te opisuje svoje djelovanje i rad na južnoameričkom kontinentu gdje njeguje "ulični pastoral": brinu o tjelesnim i duhovnim potrebama beskućnika i ostalih kojima je ulica dom.

Dr. Giandomenico Boffi, voditelj istraživačkog odsjeka "Znanost i vjera za tumačenje stvarnoga" govori o pojmu pop-teologije te ističe da jedan od ciljeva znanstvenika mora biti popularizacija znanosti te izlazak iz svijeta stručnih izraza.

"Zašto ne pokušati vidjeti koje to teme privlače veliku pozornost publike te u njima razabrati neizrečene religijske potrebe? To je ono što se tiče teologa", kaže dr. Boffi.

Reportaža donosi priču iz šibenskog zaleđa, iz župe sv. Danijela na Danilu, prirodnog bisera sa značajnim arheološkim nalazištima, mjestu naseljenom prije sedam tisuća godina u kojem župljani žele ono što im je darovala prošlost iskoristiti za bolju budućnost i prosperitet mjesta.

Mladi mladima u novom broju Glasa Koncila pišu o najvećim kršćanskim svjetskim dostignućima – od najprodavanije knjige Biblije do najljepših spomenika u arhitekturi i umjetnosti.

Tu su i redovite rubrike s temama: "Propisi-pravo-pravda" govori o mirovinskom osiguranju u Europskoj uniji, "Prigovor znanosti" o novoj regulacijskoj politici bisfenola A, "Katolički oblikovatelji kulture" predstavljaju pedagoško misionarstvo Stjepana Matičevića, a "Naši razgovori" odgovaraju na pitanje što znači biblijska sintagma da "mrtvi pokapaju svoje mrtve". (GK)

Ispišite stranicu: