HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.07.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Novi trideseti broj Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 27. srpnja, na naslovnoj stranici donosi dvije važne teme: vijest o smrti i nekrolog dugogodišnjem uredniku GK-a don Živku Kustiću pod naslovom "Neustrašivi i jasni glas Crkve u Hrvata" te izvještaj s otvaranja trećih Hrvatskih svjetskih igara koje je započelo misnim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici.
 
Na izniman doprinos Živka Kustića, ne samo u katoličkom novinarstvu i pisanoj riječi već i u apostolatu promicanja i njegovanja vječnih vrjednota, u svom je tekstu ukazao sadašnji urednik GK-a Ivan Miklenić, uz najavu da će Glas Koncila uz 30. dan preminuća organizirati misu zadušnicu 18. kolovoza u 19 sati u crkvi sv. Josipa na Trešnjevci koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
Urednik Miklenić potpisuje i komentar naslovljen "Kamo to političari zavode Hrvatsku?" u kojemu tematizira odnos hrvatskih političkih elita i njihove orijentacije prema regiji: "Bez sumnje velika većina hrvatskih građana obradovala bi se plodnoj, perspektivnoj i demokratskoj gospodarskoj suradnji zemalja članica EU-a u srednjoj Europi. Većina bi se složila da se stvore i jake međunarodne tvrtke u tim okvirima i izvjesno je da bi takve tvrtke osiguravale ne samo svoj uspjeh, već i uspjeh svojih zemalja."
 
Sugovornik intervjua Glasa Koncila mr. Mladen Ivezić, autor knjige "Titov Jasenovac" znalački i s puno informacija progovara o ideološkoj i dnevnopolitičkoj ulozi jasenovačkoga mita, iznoseći podatke do kojih je došao u svojim višegodišnjim istraživanjima. Na stranicama Glasa Koncila Juraj Batelja ukazuje na pogrešne i zlonamjerne prosudbe o bl. Alojziju Stepincu, potaknut nedavnim neopozvanim istupom predsjednika Ive Josipovića. Čitatelji će moći pročitati i kako se dva mjeseca nakon poplave živi u Vidovicama i Kopanicama u Bosanskoj Posavini, a susret s ekonomistom Krešimirom Prevendarom otkriva što je cilj Zadruge za etično financiranje i po čemu će prva etična banka biti posebna.
 
Novinar Tomislav Šovagović donosi reportažu iz mlade križevačke župe s dva zaštitnika: Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina koja je u svom prvom desetljeću djelovanja postala "utočište duše" na zapadnom ulazu u taj povijesni grad. Profesorica hrvatskoga jezika i župna pastoralna vijećnica u Vugrovcu Ankica Blažinović Kljajo svjedoči o vjeri, ljubavi prema poslu knjižničarke, ali i tome kako se kao kršćani polako budimo angažirajući se u pitanjima obrane kršćanskih vrijednosti.
 
Redovite rubrike donose zanimljive članke: u "Prigovoru znanosti" govori se o spalionicama otpada i zdravlju, u "Zapažanjima" Đurđica Ivanišević Lieb piše o pravu na štrajk; povijesni feljton donosi drugi nastavak o izbacivanju iz ustaških redova. Stranice inozemnih vijesti posljednjega srpanjskoga broja vezane su uz tragične vijesti iz svijeta: osvrt pape Franje na stanje u Iraku i Ukrajini te poziv na prestanak neprijateljstva i molitvu za mir između Izraelaca i Palestinaca. Detaljni izvještaj dolazi iz Mosula, iračkoga grada koji je slovio kao "tvrđava" kršćanstva, a sada je ostao bez vjernika te denominacije.
 
Uz brojne vijesti iz života Crkve u Hrvatskoj, čitanje Glasa Koncila u ljetnim danima završit će se rješavanjem križaljke i karikaturom Srećka Puntarića - Felixa. (GK)



Ispišite stranicu: