HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.11.2014.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Naslovnica novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom od 23. studenoga, naslovljena: "Istina ne smije biti prešućena", posvećena je Danu sjećanja na najveću žrtvu Domovinskoga rata - mjestima posebnoga pijeteta Vukovaru i Škabrnji.

Istaknute su poruke iz propovijedi dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića izgovorene na središnjem euharistijskom slavlju na Memorijalnom groblju u Vukovaru: "Oni koji su izvršili agresiju i počinili genocid i zločine nažalost još uvijek nisu spremni biti Zakej koji se obratio, nego ustrajavaju u onom biti Zakej prije obraćenja. Evo zašto ćirilica u Vukovaru nema samo značenje pisma, nego i dalje nastavlja označavati agresore i zločince koji se ni dan danas nisu suočili s onim što su napravili ovom gradu i njegovim ljudima!".

Komentar zamjenika glavnoga urednika Branimira Stanića "Preispitivanje savjesti" posvećen je također obljetnicama stradanja hrvatskoga naroda u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom, i svim drugim mjestima, "čija je povijest pisala krv nedužnih", stavljajući naglasak na zamjene teza u kojima npr. "tražitelji istine i pravednosti postaju problem, a ne sustav koji je zakazao".

Ključna je poruka komentara da prevladava "žalostan dojam da hrvatske vlasti, ali i oporba, nisu dorasle količini patnje naroda koji vode i koji žele voditi. Tolika mjera korupcije i sukoba interesa među vladajućima na državnoj razini, o kojoj svjedoče procesi koji se upravo sada vode, i rub egzistencije do kojega su doveli domovinu hrvatskih građana, pokazuje da uglavnom nisu uspjeli odmaknuti dalje od uskih interesa, koje su stavili iznad zajedničkog dobra".

"Tvrdnja da prošlost nije važna može biti smrtonosna" - naslov je intervjua s dr. Andrejom Valič Zver, ravnateljicom slovenskoga Centra za nacionalno pamćenje, koja je predstavila djelatnost ustanove koju vodi, u kontekstu organizacije Platforme europskoga sjećanja i savjesti, prešućene i marginalizirane u hrvatskoj javnosti i medijima.

Otvoreno je upozorila da mnoge članice Europske unije, među kojima i Hrvatska, nisu uspjele raščistiti sa svojom komunističkom prošlošću, za što čini se ne postoji ni volja jer ni jedna vladina ili nevladina organizacija iz Hrvatske nije članica Platforme. "Preduvjet za pomirenje" - istaknula je pored ostalog - "također je poštivanje načela zakonitosti... U tom kontekstu nameće se i pitanje lustracije. Ako je neki sudionik, primjerice, odobravao strijeljanja, time je teško kršio ljudska prava. Ako nije bio lustriran, dakle ako mu se ništa nije dogodilo i ako nije rečeno da je to bilo pogrješno, to nije dobro za društvo jer time društvu šaljemo pogrješnu poruku."

Na intervju se nadovezuje i svjedočenje 90-godišnjega Vinka Vice Ostojića, svjedoka komunističkih progona u bivšoj Jugoslaviji, koji je podnosio neopisive zatvorske torture u kaznionicama u: Kragujevcu, Požarevcu, Nišu, Visokim Dečanima, Zagrebu, Sarajevu, Foči i Zenici, crpeći snagu iz pouzdanja u Majku Božju.

Zanimljivo je također i svjedočanstvo Jospeha Daula, šefa europskih pučana, o njegovu viđenju kršćanskih vrijednosti u Europskoj uniji, sadašnjim smjerovima i ciljevima europske politike, napose ruralnoga razvoja.

Među domaćim vijestima pozornost će privući: priopćenje sa sjednice Prezbiterskoga vijeća Zagrebačke nadbiskupije o nezamjenjivoj važnosti župne kateheze, izjava zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića o puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu, međunarodni stručno-znanstveni skup u Puli o crkvenom nakladništvu u Istri, dodjela visokog austrijskog odličja fra Iliji Vrdoljaku, provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, predavanje istaknutoga katoličkoga intelektualca dr. Nevena Šimca u Dubrovniku na temu: "Kuda ideš, Hrvatska?" i dr.
Od inozemnih vijesti važne su poruke pape Franje.

Prvu je uputio na susretu s talijanskim katoličkim liječnicima, koji su proslavljali 70. obljetnicu svoje udruge, zauzevši se za poštivanje ljudskoga života, uvijek i posvuda: "Vjernost evanđelju života i poštivanju života kao Božjeg dara ponekad zahtjeva hrabre odluke koje idu protiv struje" - spomenuo je Papa u svom govoru - "te u izvjesnim okolnostima mogu ići i do prizivanja savjesti. I do mnogih drugih društvenih posljedica kojima takva vjernost može uroditi".

Papa je također osudio rasistički motivirane napade na izbjeglički centar u Rimu, upozorio je kako "milosti nije mjesto u sefu", a s Trga sv. Petra pozvao je međunarodnu javnost da zaštiti progonjene kršćane.

Pored stalnih rubrika, Vlado Čutura reportažno predstavlja jednu od osam kaštelanskih župa - Kaštel Gomilicu, s mnoštvom zanimljivosti iz sadašnjega vjerskoga života, među kojima posebno treba istaknuti podatak da je u njoj "pet prema jedan za rođene". (GK)


Ispišite stranicu: