HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.04.2017.

Uskrsna čestitka nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića posredstvom elektronskih medija




USKRSNA ČESTITKA (AUDIO)


Poštovani gledatelji i slušatelji u Domovini i inozemstvu,
draga braćo i sestre!

U ovom vremenu brzih promjena, kada jedan događaj potiskuje drugi, kada nova informacija gazi prethodnu, i kada se čini da se unatoč dojmu opće informiranosti stvara ozračje brzog zaborava, a posebno zaborava onog bitnog u životu, mi smo ponovno u slavlju Uskrsa, jer životopis Isusa iz Nazareta, kako su ga suvremenici oslovljavali, ne završava smrću. Isus Krist jedini je čovjek koji je živio i umro, da bi trećega dana uskrsnuo od mrtvih.

Isus je doista povijesna osoba. Evidentirano je njegovo propovijedanje i činjenje čudesa. Nedvojbeno je da je lažno optužen i da je podnio strašnu muku i smrt, a o činjenici njegova uskrsnuća svjedoče danas stotine milijuna ljudi koji u njega vjeruju.

Stoga se danas po crkvama diljem svijeta razliježe anđelov navještaj ženama: »Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu… Hajde, vidite mjesto gdje je ležao pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih« (Mt 28, 5-7).

Isus Raspeti je uskrsnuo! To je vrhunac Evanđelja. To je radosna vijest za sve. Želio bih da ona dođe u svaku kuću, u svaku obitelj, da dopre do srca svake žene i muškarca. Taj je događaj temelj kršćanske vjere, nade i ljubavi. Da Isus Krist nije uskrsnuo, ne bi bilo kršćanske vjere, ni kršćanstva, ne bi bilo ni Crkve.

U Isusovom uskrsnuću ljubav je pobijedila mržnju, život je pobijedio smrt, svjetlo je razbilo tamu. Uskrs je blistavi dan pobjede, jer je Krist zgazio smrt i svojim je uskrsnućem učinio da zablista život i besmrtnost. Uskrsli Isus objavljuje spasenje svim ljudima i čitavomu svijetu. Nikoga ne isključuje: ni bolesne, ni umiruće, ni starije, ni usamljene, ni one koji pate radi egzistencijalnih problema, ni one koji iz različitih razloga smatraju da gube smisao daljnjeg življenja. Bog svima poručuje: Isus je uskrsnuo. Ima nade za tebe. Nisi više pod vlašću grijeha i zla! Pobijedila je ljubav! Pobijedilo je Božje milosrđe!

Uskrs se opire beznađu i potiče pozitivne promjene. Onima u našem društvu koji su izgubili nadu i radost življenja, onima koje napuštaju snage, mladima koji teško nalaze put budućnosti, novost Uskrsa sposobna je obnoviti nadu. Zato žarko molim Boga da danas svi osjete da su obasjani svjetlom Uskrsloga. »To je temelj nade, koja nije puki optimizam, ni psihološko stajalište ili poziv da se ohrabrimo. Kršćanska je nada dar koji nam Bog daje, ako iziđemo iz sebe i njemu se otvorimo« (Papa Franjo, homilija na Veliku subotu 2016.).

Braćo i sestre, Krist je umro i uskrsnuo jednom zauvijek i za sve, ali snaga Uskrsa i prijelaz iz ropstva zla u slobodu dobra, događa se u svakom vremenu, događa se i danas, u našem svakodnevnom životu. To se događa kad se otvaramo ljubavi prema Bogu i bližnjemu, kad se opredjeljujemo za put koji vodi prema Božjoj budućnosti, kad smo na strani očuvanja mira i zaštite ljudskoga života u svim njegovim fazama.

Vjerujte, ako se otvorimo za prodor uskrsne snage u svoj život, ako joj otvorimo ulaz u društvene strukture potrebne ozdravljenja, i ako dopustimo da Isus Uskrsli svojom svjetlošću obasja čitavu našu domovinu Hrvatsku, uvidjet ćemo da - ma kako teško bilo stanje u kojemu se nalazimo – teškoće nisu niti naš usud, niti naše poslanje, nego - da je prolazeći kroz njih - moguće zaživjeti radost uskrsnoga jutra.

Draga braćo i sestre, ove godine slavimo Uskrs istoga dana kao i braća i sestre pravoslavne vjere. Naime, ove godine slavlje Gospodinova Uskrsnuća pada na isti dan u Crkvama Zapada i Istoka. Neka to istovremeno slavlje ojača povezanost i zajedništvo među kršćanima, zajedništvo tako potrebno svijetu koji je podijeljen napetostima i ratovima.

Radosno čestitam Uskrs vama, draga braćo i sestre, koji vjerujete u Isusovo uskrsnuće i svim ljudima dobre volje!

Sretan Uskrs svima!
 
Ispišite stranicu: