Svećenički dan o temi župnih katehezaPokorničkim bogoslužjem u crkvi Srca Isusova Međubiskupijskog dječačkog sjemeništa na Šalati u Zagrebu, započeo je u ponedjeljak 21. listopada 2013. godine Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije. Nakon pokorničkog bogoslužja kojeg je predvodio vlč. Norbert Ivan Koprivec, župnik župe Navještenja BDM iz Velike Gorice, susret svećenika nastavljen je u velikoj dvorani Nadbiskupske klasične gimnazije.

Na početku sve je okupljene, na čelu s pomoćnim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ističući da je vrijeme od zadnjeg susreta bilo bogato važnim događajima u životu Crkve naglasivši pritom beatifikaciju Miroslava Bulešića i Godinu vjere koja, iako završava na svetkovinu Krista Kralja ostaje i dalje poticaj za još jače prianjanje uz poslanje Crkve – naviještanje Isusove Radosne Vijesti.

Uvodeći u temu svećeničkog dana za koju je odabrana tema kateheze, Kardinal je istaknuo da je svećenik nositelj kateheze, njezin voditelj i koordinator. Kateheza je neodvojivi dio svećeničkog identiteta i kao takva jedno od temeljnih poslanja uz službu posvećivanja i upravljanja.
Nakon Kardinalova pozdravnog govora, predavanje na temu „Svećenik – kateheta“ održao je prof. dr. Alojzije Hoblaj.U svom je predavanju naglasio da je služba poučavanja prvotna zadaća svećenika, ali kao takva neodjeljiva od posvetiteljske i službe upravljanja.
U drugom dijelu susreta Svećeničkog dana, okupljenima su predstavljene župne kateheze za odrasle koje će se održavati u cijeloj Nadbiskupiji tijekom nove pastoralne godine 2013/2014., a što je najavio kardinal Bozanić na zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i hodočašću mladih Majci Božjoj Bistričkoj.Plan susreta i detalje za provedbi kateheza izložili su prof. dr. Josip Šimunović, predsjednik Povjerenstva za župnu katehezu vlč. Tomislav Subotičanec i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak.
Kateheze će se održavati kroz sedam mjeseci. Svakog mjeseca u planu su četiri kateheze odnosno molitveni susreti, a jednu od kateheza u svakom mjesecu predvodit će kardinal Bozanić što će se uživo prenositi posredstvom novih komunikacijskih sredstava (live stream) na sve župe Zagrebačke nadbiskupije.

Susret je završio raspravom i zajedničkom molitvom.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr